Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας
27/07/2020
Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας-μολύβια

Τα μικρά χέρια πρέπει να αναπτύξουν επιδεξιότητα και δύναμη. Εμείς, ως γονείς ή φροντιστές, μπορούμε μέσα από δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας να βοηθήσουμε αυτήν τη διαδικασία ενθαρρύνοντας τα παιδιά να παίξουν, να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με μια ποικιλία αντικειμένων.

Τα παιχνίδια, τα κουμπώματα των ρούχων, το παιδικό ψαλίδι και η ζύμη για παιχνίδι είναι όλα απτά παραδείγματα πρακτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη λεπτών χειρισμών, αρκεί όλες οι δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας να είναι ελκυστικές στο παιδί και να το βοηθήσουν να εξασκηθεί με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο.

Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί

Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια λεπτής κινητικότητας στην αρχή θα βοηθήσουν στην προετοιμασία ενός παιδιού να κρατήσει και να χρησιμοποιήσει μία ξυλομπογιά ή έναν μαρκαδόρο για να ζωγραφίσει. Έπειτα, θα το βοηθήσουν το να μάθει να κρατάει σωστά το μολύβι και να γράφει.

Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε με το παιδί σας και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας:

 • Δίνουμε στο παιδί να χρησιμοποιήσει ένα σταγονόμετρο για να προσθέσει χρώμα στο φαγητό με το δάχτυλο και τον αντίχειρα
 • Με πλαστελίνες ή με ζυμάρι
 • Ζωγραφίζοντας με δαχτυλομπογιές
 • Με ζωγραφική προσπαθώντας να μη βγει έξω από το πλαίσιο και έτσι να προσπαθεί να συντονίζει πιο σωστά τις κινήσεις των δαχτύλων και του καρπού
 • Φτιάχνοντας παζλ. Προσπαθώντας να πιάσει τα κομμάτια του παζλ και να τα τοποθετήσει στο σωστό σημείο εξασκούνται οι μύες των δαχτύλων.
 • Κόβοντας με ψαλίδι και φτιάχνοντας κατασκευές
 • Τοποθετώντας πολλά μικρά αντικείμενα μπροστά του και ζητώντας του να εντοπίσει και να πιάσει ένα συγκεκριμένο
 • Κάνοντας κατασκευές με κεραμικά τουβλάκια ή με ξύλινα τουβλάκια
 • Του δίνουμε μία λαβίδα για να πιάσει κάποια αντικείμενα. Αυτό απαιτεί προσπάθεια για να μπορέσει όχι μόνο να κρατήσει, αλλά και να ανοιγοκλείσει τη λαβίδα, ώστε να πιάσει το αντικείμενο και να το μεταφέρει. Έτσι, γυμνάζεται ο μυς του αντίχειρα και των άλλων δαχτύλων.
 • Δίνουμε μακαρόνια πένες και του ζητάμε να περάσει από μέσα τους ένα κορδόνι ή να περάσει χάντρες μέσα από μακαρόνια σπαγγέτι
 • Του δείχνουμε πώς να ανοιγοκλείνει κλειδαριές, δες το παιχνίδι : Ζωάκια – Μαθαίνω να ανοιγοκλείνω κλειδαριές, 3-6 ετών
 • Εργασίες με δύο χέρια: Κάθε δραστηριότητα που ενθαρρύνει το παιδί σας να συντονίζει και τα δύο χέρια μαζί είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη.
 • Τέλος, υπάρχουν πλέον πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια λεπτής κινητικότητας που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξασκηθούν και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους.

Αυτές οι δραστηριότητες, λοιπόν, επικεντρώνονται σε μικρότερες μυϊκές ομάδες και έτσι αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα. Όταν το παιδί χρησιμοποιεί τους ίδιους μύες για να κάνει κάποιες ενέργειες, τότε αποκτά μυϊκή μνήμη και έτσι , όταν επαναλαμβάνει μία ενέργεια πολλές φορές, τελικά την κάνει σχεδόν αυτόματα χωρίς πολλή προσπάθεια.

Αναζητήστε ευκαιρίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να χειριστεί το παιδί σας μικρά αντικείμενα, να σπρώξει και να τραβήξει με τα χέρια και τα δάχτυλά του και να ασκήσει μικρές κινήσεις. Η επίγνωση αυτών των ευκαιριών είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες.

Φροντίστε να ρωτήσετε τον δάσκαλο του παιδιού σας εάν υπάρχουν τομείς που τον ανησυχούν για την καλή ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του παιδιού σας και ζητήστε προτάσεις εάν υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας. Όταν οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές ή εμποδίζουν την ικανότητα του παιδιού σας να εκτελεί κατάλληλες εργασίες για την ηλικία του, μπορεί να είναι απαραίτητη μια αξιολόγηση από εργοθεραπευτή, που μπορεί να καταλάβει πότε ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία.

Σχετικό περιεχόμενο

Τι είναι η λεπτή κινητικότητα

Παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας

Βιβλία που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

 

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!