Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Ποια είναι η προετοιμασία που χρειάζεται
24/05/2023
Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Ποια είναι η προετοιμασία που χρειάζεται

Η μαγεία του κουκλοθέατρου είναι τεράστια σε όλο τον κόσμο και η μακραίωνη ιστορία του μας ταξιδεύει ανά τον κόσμο πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Πλέον το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά το πόσο εύκολο είναι να κάνεις μία παράσταση είναι ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς παιδαγωγούς.

Στο κουκλοθέατρο αυτός που χειρίζεται τις κούκλες ή τα διάφορα αντικείμενα που «παίρνουν ζωή» ονομάζεται κουκλοπαίκτης. Αυτός μπορεί να είναι ορατός στο κοινό, μπορεί και όχι.

Οι παιδαγωγοί σε έναν παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο καλούνται πολλές φορές να παίξουν μία παράσταση για τα παιδιά ή ακόμα και να τα ωθήσουν να συμμετέχουν και τα ίδια στην όλη διαδικασία.

Υπάρχουν δύο επιλογές.

Η παιδαγωγός παίρνει ένα έτοιμο θεατρικό έργο ή παραμύθι, ιστορία και προσαρμόζει την παράσταση αναλόγως με το στόχο που θέλει να πετύχει.

Πολλές φορές, όμως, υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί εξολοκλήρου από την αρχή μία θεατρική παράσταση και αυτό απαιτεί κάποιες γνώσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της διαδικασίας από την αρχή έως το τέλος. Από το σενάριο και τη μουσική έως τα σκηνικά και την κατασκευή κούκλας.

Αυτό συνήθως γίνεται σε κάθε γιορτή που διοργανώνει το σχολείο και ανάλογα με τις περιστάσεις (Χριστούγεννα, καλοκαίρι…)

Οι κουκλοπαίκτες, λοιπόν, πρέπει να συνδυάζουν πολλές ικανότητες και γνώσεις της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της υποκριτικής, της μουσικής, της φωνής, της σκηνής και του φωτισμού, καθώς και τεχνικές της τηλεόρασης. Και όλα αυτά για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για μία αξιόλογη παράσταση.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, υπάρχουν ειδικά εγχειρίδια, βοηθήματα και βιβλία για κουκλοθέατρο, γραμμένα για αυτόν ακριβώς το σκοπό, ώστε να δώσουν τις βασικές οδηγίες θεωρίας και πράξης για την τέχνη του κουκλοθέατρου τόσο σε αρχάριους όσο και έμπειρους κουκλοπαίκτες.

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Ποια είναι η προετοιμασία που χρειάζεται

Οι παιδαγωγοί-κουκλοπαίκτες ερευνούν και γράφουν σενάρια, δημιουργούν κούκλες και κοστούμια, επιλέγουν μουσική και ήχους, σχεδιάζουν και χρωματίζουν σετ και στηρίγματα, χορογραφούν και πολλά άλλα. Πρέπει να είναι ανοιχτοί σε νέες τεχνικές, νέα υλικά, νέες εξερευνήσεις.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να παίξει μία παράσταση κουκλοθέατρου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι παιδαγωγοί στο  νηπιαγωγείο έχουν να φροντίσουν για πάρα πολλά πράγματα πριν από την έναρξη μίας παράστασης.

  • Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούν ποιο θα είναι το σενάριο, ανάλογα με το στόχο που θέλουν να πετύχουν.
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να γράψουν τους διαλόγους και να φροντίσουν για τη μουσική που θα συνοδεύει την παράσταση.
  • Σημαντικό ρόλο παίζει και το σκηνικό του κουκλοθέατρου που πρέπει να αντιπροσωπεύει το σύνολο του θεατρικού έργου και να ταιριάζει με το σενάριο.
  • Έπειτα, πρέπει να σκεφτούν ποιο είδος κούκλας θα χρησιμοποιήσουν (μαριονέτα με σχοινιά, κούκλα ράβδου, γαντόκουκλα, δαχτυλόκουκλα, ομοίωμα)
  • Και φυσικά ποιος θα είναι ο χαρακτήρας που θα έχει η κάθε κούκλα και ανάλογα με αυτόν να σκεφτούν τον τρόπο που θα τις σχεδιάσουν.
  • Τέλος, αφού καταλήξουν σε όλα αυτά, θα πρέπει να επιλέξουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή της κούκλας.

Τα μεγέθη και τα στιλ της κούκλας ενδέχεται να διαφέρουν εντός της ίδιας παράστασης. Συχνά ο ίδιος χαρακτήρας παρουσιάζεται σε μια σειρά μεγεθών για να δείξουν την εξέλιξή του στο χρόνο, από μικρή σε μεγαλύτερη ηλικία. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν κούκλες του ίδιου χαρακτήρα σε διαφορετικά στυλ, ακόμη και αν ο χαρακτήρας εμφανίζεται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα με τη νέα του μορφή. Κάθε μια από τις πρόσθετες κούκλες έχει το ίδιο πρόσωπο και κοστούμι με το πρωτότυπο. Η προσοχή στη λεπτομέρεια βοηθά στη δημιουργία της μαγείας του κουκλοθέατρου.

Βέβαια, υπάρχουν και έτοιμες κούκλες κουκλοθέατρου, όπως και σκηνές για παράσταση κουκλοθέατρου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προετοιμασία του σεναρίου.

Όποιο είδος κούκλας και αν χρησιμοποιηθεί, το σίγουρο είναι ότι μία παράσταση κουκλοθέατρου έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά. Ταυτίζονται, ονειρεύονται και ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά με την καθοδήγηση από τα κατάλληλα βιβλία για το κουκλοθέατρο και την αγάπη των παιδαγωγών για το λειτούργημά τους, το αποτέλεσμα σίγουρα θα δώσει μεγάλη χαρά στα μικρά παιδιά.

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!