Πολλές φορές έχουμε δει τα μικρά παιδιά να υποδύονται ρόλους και να μιλάνε με τα παιχνίδια τους, τις κούκλες, τα αρκουδάκια και τα αυτοκινητάκια τους ή να παίζουν με άλλα παιδιά, ακόμα και με φανταστικούς φίλους πλάθοντας δικές τους ιστορίες. Στην ουσία, αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή είναι ένα παιχνίδι ρόλων.

Αρκετές φορές ζητάνε και από εμάς τους μεγάλους να συμμετέχουμε στην ιστορία τους και ίσως να θεωρούμε ανούσιο να το κάνουμε.

Κι, όμως, δεν είναι !

 

Τι είναι τα παιχνίδια ρόλων

Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται. Μιμούνται πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητάς τους παίρνοντας παράδειγμα από το περιβάλλον τους είτε το σχολικό είτε το οικογενειακό. Επίσης, μπορεί να κάνουν παντομίμα, να υποδύονται τον εαυτό τους ή άλλα πρόσωπα.

Έτσι, πολλές φορές μπορεί να υποδυθούν ότι είναι γιατροί, δάσκαλοι, μάστορες, αστυνομικοί…πλάθοντας δικές τους φανταστικές ιστορίες. Αναπαριστούν καθημερινές περιστάσεις και πρόσωπα, ακόμα και σε χώρο και χρόνο που μπορεί να μην έχει υπάρξει ποτέ. Έτσι,  αναλαμβάνουν κάθε φορά διαφορετικό ρόλο ανάλογα με την περίσταση.

Τέλος, μπορούν να παίξουν μία παράσταση κουκλοθέατρου που προσφέρει πολλά στα παιδιά.

 

Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά να υποδύονται ρόλους;

 

Το παιχνίδι ρόλων εκτός του ότι αποτελεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά, επίσης αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους, καθώς τα παιδιά:

  • οικοδομούν την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • μαθαίνουν πώς να ενεργούν σε πραγματικές καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους, όπως ψώνια, κάμπινγκ, οδήγηση ή μία επίσημη περίσταση…
  • ενθαρρύνονται να παίρνουν πρωτοβουλίες και να είναι δημιουργικά με τον ρόλο που παίζουν
  • μπορούν να αναπτύξουν τις λεκτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς και τον τρόπο συμπεριφοράς τους
  • αλληλεπιδρούν θετικά με τους άλλους
  • καλλιεργούν την ενσυναίσθηση

 

Παιχνίδια ρόλων και ενσυναίσθηση

 

Μία από τις δύσκολες καταστάσεις που αρκετές φορές αντιμετωπίζουν οι γονείς, αλλά και οι παιδαγωγοί μέσα σε μία τάξη είναι οι διαφωνίες και οι τσακωμοί μεταξύ μικρών παιδιών που ακόμη δε μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Ένας τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών είναι να παίξουμε ένα παιχνίδι ρόλων που να κάνει τα παιδιά να μπουν στη θέση κάποιου άλλου και να σκεφτούν πώς θα ένιωθαν τα ίδια σε ανάλογη περίσταση.

Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να αρχίσουν να νοιάζονται όχι μόνο για τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και για των άλλων, αποκτώντας έτσι ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα “να μπουν στη θέση κάποιου άλλου”,  να νιώσουν τα συναισθήματά του. Αυτή η αρετή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς σιγά σιγά αρχίζουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Ήδη από την προσχολική ηλικία ένα παιδί μπορεί να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση. Έτσι, θα είναι σε θέση να δείξει ότι ευαισθητοποιείται απέναντι στους γύρω του. Με ένα νεύμα, ένα χάδι, μια λέξη…Δεν έχει σημασία ο τρόπος που θα το εκφράσει. Σημασία έχει να αποκτήσει αυτό το εφόδιο στη ζωή του, που θα ολοκληρώσει την προσωπικότητά του.

Για αυτό το λόγο και στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι το παιχνίδι σε μπορεί να συνεχιστεί και στο σπίτι! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μας ζητήσουν τα μικρά μας παιδιά να παίξουμε, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την απάντησή μας όσο κουρασμένοι και αν είμαστε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

Σχετικά άρθρα:

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!