Οι γονείς, ειδικά όταν τα παιδιά τους είναι μικρά, πάντα ανησυχούν αν όλα είναι καλά με την ανάπτυξή τους. Ένας πολύ σημαντικός τομέας που πρέπει να κατακτήσουν τα παιδιά είναι η λεπτή κινητικότητα. Οι ίδιοι οι γονείς παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουν πότε αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα.
Πότε αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να παρέχετε ευκαιρίες που είναι διασκεδαστικές και διαδραστικές για το παιδί σας. Η ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων στην παιδική ηλικία βοηθά στη δημιουργία θεμελίων για σημαντικές μελλοντικές δεξιότητες, όπως η γραφή και η αυτοφροντίδα. Οι γονείς πάντα παρατηρούν τα παιδιά για να διαπιστώσουν αν έχουν κατακτήσει διάφορες δεξιότητες.
Λεπτή κινητικότητα ανά ηλικία
0 έως 3 μηνών
Ένα μωρό μπορεί να κρατήσει αντικείμενα για λίγα δευτερόλεπτα. Ένα παράδειγμα είναι τα μωρά που κρατούν τα δάχτυλα των γονιών τους σαν μια γροθιά.
3 έως 6 μηνών
Ένα μωρό μπορεί να κρατήσει ένα αντικείμενο για ένα λεπτό, χρησιμοποιώντας την παλάμη και τα δάχτυλα (ολόκληρη τη γροθιά). Στους 4 μήνες παίζει με τα δάχτυλα και φέρνει τα δάχτυλα στο στόμα. Κρατά ένα παιχνίδι και το κουνάει. Ταλαντεύεται όταν έχει παιχνίδια που κρέμονται από πάνω του.
6 έως 9 μηνών
Το μωρό ξεκινάει να έχει την ικανότητα να πιάσει ένα μικρό αντικείμενο, όπως ένα μπιζέλι. Μπορεί να πάρει το αντικείμενο, βάζοντας το αντιβράχιο στο τραπέζι και χρησιμοποιώντας την πλευρά του αντίχειρα και τα πρώτα δάχτυλα. Στους 6 μήνες παίζει με τα τουβλάκια. Μετακινεί ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο. Σέρνει ένα μικρό αντικείμενο στον εαυτό του χρησιμοποιώντας τέσσερα δάχτυλα σαν τσουγκράνα. Στους 9 μήνες σηκώνει ένα μικρό αντικείμενο με τρία δάχτυλα, χτυπά τα χέρια και κάνει παλαμάκια
9 έως 12 μηνών
Το παιδί μπορεί να δείξει ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας μόνο το δείκτη και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά του για να φάει ένα μικρό κομμάτι φαγητού.
12 μηνών
Βάζει ένα αντικείμενο μέσα σε ένα φλιτζάνι. Κτυπά δύο πράγματα μαζί. Μαζεύει ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας ένα δάχτυλο και αντίχειρα σαν λαβίδα.
12-15 μηνών
Το παιδί μπορεί να σηκώσει και να απελευθερώσει ένα μικρό αντικείμενο χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα χωρίς υποστήριξη του αντιβραχίου. Σε αυτό το σημείο, μπορεί επίσης να γυρίσει τις σελίδες ενός βιβλίου, αν και μερικές φορές γυρίζει πολλές ταυτόχρονα. Στους 15 μήνες μουτζουρώνει και πετάει αντικείμενα από ένα μπουκάλι αν δείξετε πρώτα στο παιδί.
15 μηνών έως 1 ½ ετών
Μπορεί να κρατήσει ένα κουτάλι ή μία κηρομπογιά χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα, τα δάχτυλα και την παλάμη. Επίσης, μπορεί να φτιάξει έναν πύργο από 3-4 τουβλάκια. Στους 18 μήνες στοιβάζει δύο τουβλάκια.
2 ετών
Στοιβάζει τέσσερα έως έξι τουβλάκια σε έναν πύργο και βάζει τέσσερα έως έξι τουβλάκια στη σειρά.
2 ½ ετών
Μπορεί να σας αντιγράψει σχεδιάζοντας μια οριζόντια ή κάθετη γραμμή. Μπορεί να βγάλει ή να βιδώσει ένα καπάκι. Στοιβάζει οκτώ τουβλάκια σε έναν πύργο. Γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου.
3 ετών
Μπορεί να σας αντιγράψει σχεδιάζοντας έναν κύκλο. Στοιβάζει 10 τουβλάκια σε έναν πύργο και κόβει χαρτί με παιδικό ψαλίδι.
4 ετών
Σχεδιάζει ένα άτομο με έξι μέρη και κουμπιά μεγάλα ή μεσαία.
5 – 6 ετών
Τα παιδιά μπορούν συνήθως να αντιγράψουν τρίγωνα και άλλα σχήματα και γράμματα και να χρησιμοποιήσουν ένα πιρούνι και κουτάλι με έλεγχο. Μπορούν να δένουν κορδόνια. Κόβουν έναν κύκλο σε χαρτί. Χρησιμοποιούν το μαχαίρι για να κόψουν το φαγητό.
9 – 10 ετών
Συνήθως μπορούν να σχεδιάσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως ένα χάρακα χωρίς να απογοητευτούν.
Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες αναπτύσσονται σταδιακά καθώς τα παιδιά κάνουν δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας ή παίζουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια λεπτής κινητικότητας που θα τα βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών και του συντονισμού τους. Φροντίστε να διατηρήσετε αυτές τις δραστηριότητες διασκεδαστικές για το παιδί σας!
Όσο περισσότερο θέλουν να παίξουν και να εξερευνήσουν, τόσο πιο ακριβείς θα είναι οι κινήσεις τους.
Υπάρχουν, όμως, μερικά παιδιά που αγωνίζονται να κατακτήσουν αυτές τις δεξιότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας. Το συνεχιζόμενο πρόβλημα με τις κινητικές δεξιότητες μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραχής του αναπτυξιακού συντονισμού (DCD), στην οποία οι άνθρωποι μερικές φορές αναφέρονται ως δυσπραξία. Τα παιδιά με δυσγραφία, μια διαφορά μάθησης που επηρεάζει τη γραφή, μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.
Σχετικό περιεχόμενο
Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.