Επικοινωνία: 2311 260 260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

Ο λογαριασμός μου
e-schooling.gr logo

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

Όταν κάποιος σκέφτεται τα παζλ, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι η διασκέδαση και το χόμπυ. Όμως, στην πραγματικότητα που βοηθάει το παζλ; Εκτός από τη διασκέδαση και τη χαλάρωση, έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία όλων των ηλικιών. Από τα παιδιά που αναπτύσσουν δεξιότητες μέχρι και την όξυνση της μνήμης και την αποφυγή πνευματικών νόσων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Που βοηθάει το παζλ

 

Το παζλ ανεξάρτητα από το πόσα τεμάχια έχει ή το υλικό που είναι φτιαγμένο βοηθάει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών

Που βοηθάει το παζλ στην ανάπτυξη των παιδιών

Ο Δρ Verdine του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ διαπίστωσε ότι το παιχνίδι με τουβλάκια, παζλ και παιχνίδια με σχήματα βοηθά στην ανάπτυξη χωρικών δεξιοτήτων, κάτι που αργότερα βοηθάει σε θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών. Επιπλέον, είναι πολύ καλό να παίζουν με παζλ τύπου “sudoku”.

Τα παζλ για παιδιά μπορούν να τα βοηθήσουν με πολλούς τρόπους, προσαρμόζοντας πάντα το μέγεθος των κομματιών και τη δυσκολία ενός παζλ ανάλογα με την ηλικία τους.

 • Γνωστικά οφέλη: Οι γρίφοι και τα παζλ βοηθούν στην ανάπτυξη της αντίληψης, της οργάνωσης, της συγκέντρωσης.
 • Φυσικά οφέλη: Παρόλο που δεν μοιάζει με σωματική άσκηση, η κατασκευή ενός παζλ απαιτεί συντονισμό κινήσεων του χεριού και ελεγχόμενη χρήση του καρπού και των δαχτύλων, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη της «λεπτής κινητικότητας»
 • Συναισθηματικά οφέλη: Διδάσκουν επίσης υπομονή, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο. Η δημιουργία ενός παζλ απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Όταν ολοκληρώνουμε ένα παζλ νιώθουμε θαυμασμό και αναγνώριση για την επίτευξή του, ειδικά στα παιδιά.
 • Το παζλ βοηθά και στην εργοθεραπεία μετά από τραυματισμούς στα δάχτυλα και τα χέρια και επίσης μετά από εγκεφαλικούς τραυματισμούς, στους οποίους πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο και να βελτιώσουμε τον συντονισμό με τα χέρια.

Δες παζλ για παιδιά που εκτός από αμέτρητες ώρες δημιουργικής απασχόλησης, θα τους προσφέρουν πολλά περισσότερα στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

 

Που βοηθάει το παζλ στις μεγαλύτερες ηλικίες

 

Το παζλ βοηθάει στην καθυστέρηση της άνοιας και του ALZHEIMER. Η διατήρηση του εγκεφάλου σας ενεργού μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση του μυαλού ενεργού μέσω παζλ και άλλων δραστηριοτήτων επίλυσης προβλημάτων μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων που εμφανίζεται στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ τους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ του αριθμού των ετών που κάποιος έλυσε παζλ και της πιθανότητας να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Έτσι όσο πιο γρήγορα αρχίζετε να κάνετε παζλ, τόσο το καλύτερο. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να προστατεύετε τον εγκέφαλό σας.

Μπορείς να δεις

 

Τα οφέλη του παζλ για την υγεία μας

 

Το παζλ βοηθάει:

 • Στην πνευματική άσκηση: Η κατασκευή παζλ μπορεί να θεωρηθεί μία απολύτως εγκεφαλική άσκηση, καθώς εξασκούνται τόσο το δεξί όσο και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.
  Το δεξί ευθύνεται για τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα και τη διαίσθηση και το αριστερό για τη λογική, αντικειμενική και μεθοδική σκέψη. Επιπλέον, ενεργοποιείται και η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέει χρώματα και σχήματα.
  Επομένως, την ώρα που κάποιος φτιάχνει ένα παζλ συνεργάζονται και επικοινωνούν τα δύο ημισφαίρια μεταξύ τους, ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία και ακονίζοντας το μυαλό.
 • Στην καλύτερη οπτική αντίληψη και αντίληψη του χώρου: Προσπαθώντας κάποιος να τοποθετήσει τα σκόρπια κομμάτια και να συνθέσει μία εικόνα του παζλ, αυτόματα ενισχύεται η οπτική του αντίληψη, αλλά και η αντίληψη που έχει για το χώρο.
 • Στην ενίσχυση της παρατηρητικότητας: Όταν κάποιος έχει μπροστά του όλα τα κομμάτια του παζλ και προσπαθεί να εντοπίσει ποιο ταιριάζει με ποιο, ειδικά αν τα κομμάτια είναι παρόμοια, τότε μαθαίνει να εξασκεί την παρατηρητικότητά του. Επικεντρώνεται στο να βρει τις μικρές διαφορές στα σχήματα και τα χρώματα που θα τον βοηθήσουν να βρει τη λύση.
  Αυτή ακριβώς η ικανότητα να εστιάζουμε στις λεπτομέρειες μας βοηθάει και σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας. Όσο πιο ακριβείς και προσεκτικοί είμαστε στις λεπτομέρειες, τόσο πιο ποιοτικό και σωστό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.
 • Στην ενίσχυση της μνήμης: Ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και αυξάνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων στον εγκέφαλο. Έτσι το παζλ βοηθάει στην ταχύτητα του μυαλού και στη γρήγορη σκέψη.
  Όταν παίρνουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι, πρέπει να ψάξουμε μεταξύ άλλων για ένα χρώμα ή σχήμα που έχουμε στο μυαλό μας και να οπτικοποιήσουμε την εικόνα σε μεγάλη κλίμακα για να δούμε ποια κομμάτια ταιριάζουν. Όταν ασκείται αυτό το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών, τότε το παζλ βοηθάει στη διατήρηση και βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
 • Στην αύξηση του IQ: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τη Δρ. Susanne Jäggi, διαπίστωσαν ότι το να ξοδεύει κάποιος 25 λεπτά την ημέρα για να λύσει παζλ και γρίφους μπορεί να αυξήσει το IQ του κατά 4 βαθμούς.
 • Στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: Για να φτιάξει κάποιος ένα παζλ, ακολουθεί διαφορετικές προσεγγίσεις για να προσπαθήσει να λύσει ένα πρόβλημα, καθώς πρόκειται για προσπάθειες και δοκιμές που άλλες φορές είναι σωστές και άλλες όχι. Έτσι, όταν ένα κομμάτι του παζλ δεν ταιριάζει σε κάποιο σημείο, μαθαίνει ότι για κάθε πρόβλημα χρειάζεται να γίνονται κάποιες υποθετικές σκέψεις, να γίνονται δοκιμές και αν κάτι δεν οδηγεί στη σωστή λύση, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης του προβλήματος.
  Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν και στον επαγγελματικό τομέα, καθώς θα γίνει πιο καινοτόμος όταν θα πρέπει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα, θα ενισχύσει την κριτική του σκέψη και την ικανότητα προσαρμογής σε δύσκολες καταστάσεις.
 • Στην αύξηση της παραγωγικότητας: Όταν κάποιος είναι πιο ευτυχισμένος και έχει λιγότερο άγχος, είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθεί σε κάτι. Όταν η συγκέντρωσή του βελτιώνεται, η παραγωγικότητα του ανεβαίνει στα ύψη.
  Πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αρχίζουν να περιλαμβάνουν παζλ και παρόμοια παιχνίδια στους χώρους ανάπαυσης. Αυτά τα παιχνίδια βοηθούν τους υπαλλήλους να αποσυνδεθούν από την εργασία για λίγα λεπτά και να επιστρέψουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσουν ξανά.
 • Στην καλύτερη συνεργασία και ομαδική εργασία: Ένας άλλος λόγος για την ενσωμάτωση παζλ στο χώρο εργασίας είναι ότι βοηθούν στην οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ διαπίστωσαν ότι όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να παίξουν μαζί στο χώρο εργασίας τους βοήθησε να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και την ικανότητα συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.
 • Στην καλύτερη διάθεση: Η επίλυση παζλ έχει ένα μεγάλο όφελος. Αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της διάθεσης και της αισιοδοξίας. Επηρεάζει επίσης τη μάθηση, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τα κίνητρα. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται κάθε φορά που κάνουμε ένα παζλ και ακόμη και κάθε φορά που βάζουμε ένα κομμάτι στο σωστό μέρος. Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να προκαλούμε τον εαυτό μας.
 • Στη μείωση του άγχους: Το παζλ μας βοηθά επίσης να χαλαρώσουμε. Όταν κάποιος συναρμολογεί ένα παζλ, ο εγκέφαλός του μεταφέρεται σε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή που βιώνει όταν βλέπει όνειρα.  Αυτή η αλλαγή στη συνείδηση έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως:
  -Ικανότητα να κάνετε βαθύτερες συνδέσεις
  -Βελτίωση της διάθεσής μας
  -Αύξηση της αυτοπεποίθησή μας
  -Ανακούφιση από το άγχος
  -Μείωση ακόμη και της αρτηριακής σας πίεση και του καρδιακού ρυθμούΕπομένως,  το παζλ βοηθάει όλες τις ηλικίες, ενισχύει ικανότητες και μας απομακρύνει από ασθένειες βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα της υγείας μας. Από τη βελτίωση της μνήμης και την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών, τη βελτίωση της διάθεσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

 

Πηγή: 10 SURPRISING BENEFITS OF DOING PUZZLES

 

Δωρεάν μεταφορικά άνω των 50€
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0