Επικοινωνία: 2311 260 260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Ο λογαριασμός μου
e-schooling.gr logo

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Όταν έρχεται η ώρα να πάει ένα παιδί στην πρώτη δημοτικού, είναι μία μεγάλη αλλαγή για αυτό, αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Ξεκινούν τα διαβάσματα και οι εργασίες για το σπίτι και πρέπει όλοι να μπουν σε μία νέα καθημερινότητα. Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών είναι … «Πώς να διαβάζω το παιδί μου στην πρώτη δημοτικού»!

Το σίγουρο είναι ότι στην αρχή όλα τα πρωτάκια χρειάζονται καθοδήγηση μέχρι να μάθουν πώς λειτουργεί το «μεγάλο σχολείο» και βέβαια για να γίνει η προσαρμογή τους με επιτυχία θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ δασκάλου και γονιών.

 

Πώς να διαβάζω το παιδί μου στην πρώτη δημοτικού

 

Επειδή όλα είναι θέμα οργάνωσης, αρχικά, συζητήστε με το δάσκαλο με ποιον τρόπο θα μπορείτε να γνωρίζετε και εσείς τι εργασίες έχει το παιδί για την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, μπορεί να δίνει στα παιδιά μία φωτοτυπία με τις ασκήσεις που έχουν να κάνουν σε κάθε μάθημα συγκεντρωμένες. Ή μπορεί να βάζει κάποιο σημάδι (ημερομηνία, συνδετήρα, σελιδοδείκτη…) στη σελίδα του βιβλίου με τις ασκήσεις που έχει να κάνει.

Το παιδί στο σπίτι θα πρέπει να έχει τη δική του γωνιά, το γραφείο του, όπου θα μπορεί να καθίσει για να κάνει τις εργασίες του χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από κάτι άλλο.

Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε το παιδί να κάνει τα μαθήματά του ΑΜΕΣΩΣ μόλις γυρίζει στο σπίτι. Μόλις είναι έτοιμο, καθίστε δίπλα του και ζητήστε του να βγάλει από την τσάντα όλα τα βιβλία.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να συμμετέχει στη διαδικασία και να οργανώνει τα μαθήματά του χωρίς να τα περιμένει όλα έτοιμα από εσάς! Εξηγήστε στο παιδί ότι είναι δική του «δουλειά» να γνωρίζει τις καθημερινές του εργασίες για το σχολείο, όπως και το να ετοιμάζει την τσάντα του για την επόμενη μέρα.

Τοποθετήστε σε ένα πινακάκι το σχολικό πρόγραμμα και διαβάστε του ποια μαθήματα έχει για την επόμενη μέρα, ώστε να βάλει στην τσάντα τα σωστά βιβλία. Σε λίγο διάστημα, θα μάθει να το κάνει χωρίς τη βοήθειά σας.

Αν δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ποιο βιβλίο είναι για το κάθε μάθημα, δώστε του σημάδια για να τα αναγνωρίζει πιο εύκολα στην αρχή. Για παράδειγμα, το βιβλίο με τα παιδάκια είναι της Γλώσσας, το βιβλίο με τις νότες είναι της Μουσικής κ.ό.κ.

Αφού θα έχει δίπλα του τα βιβλία για την επόμενη μέρα ζητήστε του να σας δείξει τι εργασία τους έβαλε ο δάσκαλος. Παράλληλα και εσείς διακριτικά ελέγχετε με βάση αυτά που έχετε συνεννοηθεί με το δάσκαλο.

Σε καμία περίπτωση μην το μαλώσετε αν δε θυμάται, γιατί μπορεί να μην πρόσεχε εκείνη τη στιγμή στην τάξη.

Εξηγήστε στο παιδί τι ζητάει η κάθε άσκηση και αφήστε το να την ολοκληρώσει.

Αν σας ζητήσει βοήθεια, του εξηγείτε πάλι και ξαναπροσπαθεί όσες φορές χρειαστεί.

Μόλις τελειώσει, ελέγχετε την άσκηση και επιβραβεύετε το παιδί που την έκανε σωστά, δίνοντάς του αυτοπεποίθηση και κάνοντάς το να καταλάβει ότι το δημοτικό σχολείο δεν είναι και τόσο δύσκολο!

Αν έχει κάνει κάποιο λάθος στην άσκηση ή δεν έχει γράψει τα γράμματα και τους αριθμούς με τη μορφή που θα έπρεπε, τότε μπορείτε να δείξετε το σωστό και να ξαναπροσπαθήσει χωρίς όμως να το απογοητεύσετε.

Σε αυτή τη φάση, το παιδί θα πρέπει να νιώσει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο του και αυτό θα του δώσει ώθηση για να συνεχίσει την προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 

Μπορείς, επίσης, να δεις

 

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0