Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου πώς γίνονται τα παιδιά;
03/09/2021
Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου πώς γίνονται τα παιδιά

«Πώς γίνονται  τα παιδιά;» Είναι μία από τις ερωτήσεις που κάποια στιγμή θα ακούσουν όλοι οι γονείς. Όμως, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να είναι ταμπού! Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται και αναρωτιούνται «Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου πώς γίνονται  τα παιδιά;»

 

Γιατί λοιπόν αρέσει στα παιδιά να κάνουν την «τρομακτική» ερώτηση «πώς γίνονται  τα παιδιά»;

 

Τα παιδιά κάνουν αυτήν την ερώτηση γιατί τελικά θέλουν να καταλάβουν από πού προέρχονται. Θέλουν να γνωρίζουν πού βρίσκονταν πριν γεννηθούν. Και το να καταλάβεις από πού προέρχονται τα μωρά είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που θέλουν να λύσουν.

Επιπλέον, είναι ένα υγιές μέρος της σεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού.

Τα παιδιά αρχίζουν να παρατηρούν την εγκυμοσύνη και τα μωρά, όταν είναι περίπου 3 έως 4 ετών. Θα αρχίσουν να σκέφτονται πού βρίσκονταν πριν γεννηθούν. Αν ήταν και τα ίδια μωρά πιο πριν. Για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις, επειδή προσπαθούν να καταλάβουν γιατί βρίσκονται εδώ.

 

Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση

 

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί που εκφράζει αυτή την απορία, τόσο το καλύτερο για τους γονείς, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι μία απλή απάντηση στην ηλικία των 3-4 ετών, παρά όταν είναι ήδη 10 ετών ή μπαίνει στην εφηβεία.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν ΕΣΑΣ ως τη βασική πηγή πληροφόρησης για τέτοια θέματα. Αν λοιπόν δείξετε ότι δεν έχετε πρόβλημα με τέτοιους είδους συζητήσεις, τότε και τα παιδιά θα ξέρουν ότι για οτιδήποτε (bullying, κακοποίηση, ανάρμοστη συμπεριφορά) μπορούν άνετα να συζητήσουν μαζί σας και να ακούσουν τις συμβουλές σας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν τα παιδιά μεγαλώνοντας αρχίζουν και εκτίθενται πλέον σε πληροφορίες για το σεξ, τις οποίες οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν δυστυχώς. Είτε αυτές προέρχονται από το σχολικό και φιλικό περιβάλλον των συνομιλήκων είτε ακόμη χειρότερα από πληροφόρηση μέσω διαδικτύου.

Δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ τέτοιες ερωτήσεις από τα παιδιά σας. Ίσα ίσα θα πρέπει να θέλετε να σας ρωτήσουν κάποια στιγμή.

 

Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου πώς γίνονται  τα παιδιά;

 

Αρχικά, πρέπει να απομυθοποιήσετε την ερώτηση «Από πού έρχονται τα μωρά», διότι τα παιδιά δε ρωτάνε για το σεξ, δεν είναι σε θέση ακόμη να γνωρίζουν κάτι τέτοιο. Το μόνο που θέλουν είναι μία απλή εξήγηση

Για παράδειγμα σε ένα παιδί 3 ετών θα ρωτήσει από πού έρχονται τα μωρά, αλλά όχι πώς έρχονται. Γιατί πολύ απλά δεν είναι ακόμα σε θέση να επεξεργαστεί κάτι παραπάνω. Επομένως, μία απάντηση του τύπου «Από την κοιλίτσα της μαμάς» είναι υπερ-αρκετή σε αυτή την ηλικία.

Τα περισσότερα παιδιά κάνουν αυτή την ερώτηση, όταν είναι 4-5 ή ακόμη και μεγαλύτερα, ενώ κάποια άλλα δεν την κάνουν ποτέ.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να πείτε ότι για να γίνει ένα μωρό χρειάζονται δύο μέρη. Ένα μέρος από το μπαμπά και ένα από τη μαμά. Ή όπως λένε πολλοί γονείς, όταν ενωθεί το σποράκι με το αυγουλάκι.

Αν το παιδί σας είναι αποτέλεσμα τεχνητής γονιμοποίησης, μπορείτε να πείτε ότι η διαδικασία χρειάστηκε και τη βοήθεια ενός πολύ καλού γιατρού που βοηθάει το σποράκι και το αυγουλάκι να συναντηθούν.

Με τη βοήθεια ένος βίντεο

 

Το θέμα είναι αν είναι το παιδί σας έτοιμο να μάθει την απάντηση

 

  • Εάν το παιδί σας έχει κάνει την ερώτηση, τότε είναι έτοιμο για την απάντηση.
  • Εάν δεν έχει κάνει την ερώτηση, αλλά παρατηρεί και σχολιάζει τα μωρά και τις έγκυες, τότε είναι έτοιμο να το μάθει.
  • Και αν δεν είστε σίγουροι, τότε δεν θα τα βλάψει να ξεκινήσουν απλά με κάποιες βασικές πληροφορίες. Μία καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση είναι να διαβάσετε βιβλία για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών επιλέγοντας ανάλογα με την ηλικία του αυτό που χρησιμοποιεί τον πιο κατανοητό τρόπο είτε είναι 3 ετών είτε είναι 12 ετών. Ποτέ δεν είναι αργά. Και μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο και ασφαλέστερο είναι να τα μάθει από εσάς παρά από οποιονδήποτε άλλο.

Πηγή: Cath Hakanson, Sex Educator

Μπορείς εδώ να δεις βιβλία για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών για όλες τις ηλικίες ή Παιδικά βιβλία για σεξουαλική παρενόχληση

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!