Πώς να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου εύκολα και διασκεδαστικά
31/05/2022
Πως να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου

Μεγάλο θέμα για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς που θέλουν να τα βοηθήσουν είναι η ορθογραφία! Οι δάσκαλοι φυσικά κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται και εξάσκηση στο σπίτι και πρέπει να είστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Ειδικά για τα πρωτάκια, αλλά και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η σωστή ορθογραφία δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την επίδοση στο σχολείο, αλλά θα τα ακολουθεί και στην καθημερινότητά τους εκτός σχολείου αργότερα. Πώς να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου λοιπόν; Με ποιο τρόπο θα κάνω τη διαδικασία ευκολότερη για να μάθει να γράφει σωστά και παράλληλα διασκεδαστικά;

Πώς να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου εύκολα και διασκεδαστικά

Πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις άρνηση από το παιδί να διαβάσει και να μάθει ορθογραφία, γιατί πολύ απλά του φαίνεται βουνό. «Μα πώς θα τα θυμάμαι όλα αυτά;», «Τόσα διαφορετικά –ι- , τόσα –ε- και –ο- που έχουν τα ελληνικά.»

Για παιδιά Α΄  και Β΄  δημοτικού

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού αυτό που είναι πιο σημαντικό να μάθουν είναι η καταληκτική ορθογραφία. Δηλαδή πώς γράφονται σωστά οι καταλήξεις των λέξεων. Για παράδειγμα, τα ρήματα γράφονται με –ω (παίζ-ω), τα ουσιαστικά με -ο (το τόπ-ι).

Επομένως, βοηθάμε αρχικά το παιδί να φτιάξει ομάδες λέξεων και να μάθει να ξεχωρίζει στο μυαλό του τι είναι η κάθε λέξη κάνοντας ερωτήσεις. Δηλαδή, αν ρωτάμε «ποιος  κάνει κάτι»…τότε αυτό είναι ρήμα, αν ρωτάμε «τι»…τότε αυτό είναι ουσιαστικό.

Πολύ σημαντικό είναι να ξέρει να ξεχωρίσει «το ένα» και «τα πολλά» (τον ενικό και τον πληθυντικό αριθμό δηλαδή).

Άρα πρέπει να μάθει κάποιους βασικούς κανόνες ορθογραφίας για να μπορεί να θυμάται τις βασικές καταλήξεις .

Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει το εξαιρετικό βοήθημα σε μορφή παιχνιδιού που δεν κουράζει καθόλου τα παιδιά και μαθαίνουν την καταληκτική ορθογραφία στο πι και φι,  “Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας για Α και Β δημοτικού με τους ΚΑΝΟΝΕΣ της ορθογραφίας”. Θα σου λύσει τα χέρια, καθώς αποτελείται από 150 κάρτες σύμφωνα με τη σχολική ύλη και δε θα χρειάζεται να ανοίγεις κάθε φορά το βιβλίο της γλώσσας και να ψάχνεις τις λέξεις της καρτέλας που έχουν διδαχθεί.

Πως να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου -150 κάρτες – Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Α’ & Β’ Δημοτικού, Κανόνες (σύμφωνα με τη σχολική ύλη)

 

Αφού κατακτήσει την καταληκτική ορθογραφία με πολλή εξάσκηση, θα πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει και τη θεματική ορθογραφία. Δηλαδή, πώς γράφεται το θέμα μίας λέξης και όλες οι άλλες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια λέξεων. Για παράδειγμα, κάτοικ-ος / κατοικ-ία / κατοικ

Για αυτό το λόγο, μπορείτε να συνδυάσετε μαζί με το παιχνίδι Κανόνων και το παιχνίδι με 285 κάρτες – Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Α’ & Β’ Δημοτικού, Λεξιλόγιο Ορθογραφία και Οικογένειες Λέξεων (σύμφωνα με τη σχολική ύλη)

Πως να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου -Μαθαίνω-Ορθογραφία-Παίζοντας-Α-Β-Δημοτικού-Λεξιλόγιο-Ορθογραφία-και-Οικογένειες-Λέξεων..

Για παιδιά Γ΄  και Δ΄  δημοτικού

Καθώς το παιδί προχωράει σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, οι κανόνες τις καταληκτικής ορθογραφίας γίνονται πιο περίπλοκοι, καθώςη ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια. Άρα εκεί χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και πρέπει σίγουρα να έχει μάθει πολύ καλά όσα έκανε στις προηγούμενες τάξεις.

Φοβερή βοήθεια, ειδικά για παιδιά που αρνούνται να ασχοληθούν με την ορθογραφία είναι το αντίστοιχο παιχνίδι με 164 κάρτες – Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Γ ‘ & Δ’ Δημοτικού, Κανόνες (σύμφωνα με τη σχολική ύλη)Μαθαίνω-Ορθογραφία-Παίζοντας-Γ-‘-Δ-Δημοτικού-Κανόνες....

Στην ύλη μπαίνουν και πιο πολύπλοκοι κανόνες, σχηματισμός σύνθετων λέξεων, αλλαγή ορθογραφίας από τη σύνθεση λέξεων και πολλά ακόμη.

Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ πλούσιο και μαθαίνοντας όσο περισσότερες λέξεις μπορεί, δε θα το βοηθήσει μόνο στο να μάθει τη σωστή ορθογραφία, αλλά και στο να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να μάθει να γράφει πιο ωραίες και ολοκληρωμένες εκθέσεις στο σχολείο.

317 κάρτες – Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Γ ‘ & Δ’ Δημοτικού, Λεξιλόγιο: Ορθογραφία και Οικογένειες Λέξεων (σύμφωνα με τη σχολική ύλη)

Πως να μάθω ορθογραφία στο παιδί μου

Παίζοντας μαζί με το παιδί αυτό το παιχνίδι με τις κάρτες χωρίς πίεση και χωρίς την έννοια του σχολείου, θα μπορέσει να κατακτήσει πολύ γρήγορα όλα όσα χρειάζεται να ξέρει αποκτώντας αυτοπεποίθηση και σιγγουριά. Όχι μόνο για την επίδοσή του στο σχολείο, αλλά και για τη δουλειά του στο μέλλον και την καθημερινότητά του γενικότερα.

Και μην ξεχνάς ότι τα συγκεκριμένα παιχνιδοβοηθήματα μπορούν να μεταφερθούν πολύ εύκολα για να γίνει και μία επανάληψη, όποτε χρειαστεί είτε στις διακοπές των εορτών είτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, δε θα χάσει επαφή με την ορθογραφία και τη γλώσσα και θα είναι έτοιμο και πιο σίγουρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μπορείς να δεις όλα τα παιχνιδοβοηθήματα ορθογραφίας και να διαλέξεις αυτό που θα σε κάνει να βοηθήσεις το παιδί σου χωρίς να κουραστείς ούτε εσύ ούτε αυτό.

Αν πάλι προτιμάς κάποιο βιβλίο για να μπορεί να εξασκείται το παιδί και γραπτώς, μπορείς να δεις αξιόλογα βιβλία ορθογραφίας που έχουν βοηθήσει πολλούς γονείς και παιδιά, που έχουν βρεθεί στη δική σου θέση.

 

Σχετικά άρθρα

Πώς να διαβάζω το παιδί μου στην πρώτη δημοτικού

Δυσορθογραφία: Όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις

Πώς να μάθω το παιδί μου ανάγνωση

Δυσαναγνωσία: Ένας πλήρης οδηγός

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

 

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!