Επικοινωνία: 2311 260 260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Ο λογαριασμός μου
e-schooling.gr logo

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού είναι ο χωρισμός και το διαζύγιο και ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν ένα ή και περισσότερα παιδιά. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο για να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο

  • Αρχικά θα πρέπει να έχετε καταλήξει στην απόφασή του χωρισμού μετά από συζήτηση με τον/την σύζυγο και να είστε και οι δύο βέβαιοι για αυτό.
  • Η ανακοίνωση της απόφασής σας θα πρέπει να γίνει με όλα τα παιδιά της οικογένειας παρόντα (όσα υπάρχουν)
  • Να είστε παρόντες και οι δύο γονείς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ανακοίνωση να γίνει μόνο από τον έναν.
  • Να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «εμείς» και να παρουσιάσετε την απόφασή σας σαν ΚΟΙΝΗ.  Ακόμη και αν η υπαιτιότητα για το χωρισμό ανήκει σε έναν από τους δύο γονείς και δεν είναι στην πραγματικότητα κοινή απόφαση.
  • Δεν πρέπει να υπάρχουν αρνητικοί χαρακτηρισμοί και κλίμα εκνευρισμού μεταξύ των δύο γονιών.
  • Θα πρέπει να διαβεβαιώσετε το παιδί ότι δεν ευθύνεται αυτό για την απόφασή σας. Δεν πρέπει να νιώσει ότι έκανε κάτι κακό εκείνο και για αυτό το λόγο θέλετε να χωρίσετε.
  • Να το διαβεβαιώσετε ότι πάντα θα είστε και οι δύο δίπλα του ό,τι και όποτε χρειαστεί και ότι η αγάπη σας για αυτό δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση.
  • Ζητήστε από το παιδί να μιλήσει για το πώς αισθάνεται για αυτή την απόφαση.
  • Ανακοινώστε την απόφασή σας περίπου 3-4 εβδομάδες νωρίτερα. Δώστε του χώρο και χρόνο να το επεξεργαστεί και να μπορέσει όσο γίνεται να το αποδεχτεί.

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία του

Ο τρόπος που θα μιλήσει κάποιος στο παιδί του για το διαζύγιο εξαρτάται πάρα πολύ από την ηλικία του παιδιού.

Σε βρέφη έως 3 ετών

Tα παιδιά σε αυτές της ηλικίες δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει χωρισμός άρα θα χρειαστεί μία απλή εξήγηση, όπως «η μαμά και ο μπαμπάς θα ζούνε σε διαφορετικά σπίτια».  Καλό θα ήταν να διατηρηθεί σταθερό το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και οι μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο να είναι όσο γίνεται λιγότερες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βλέπουν λιγότερο τον έναν ή τον άλλο γονιό.

Και η αγάπη; Σε ποιο σπίτι μένει; Βιβλίο που βοηθά γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το διαζύγιο

Ένας χωρισμός δεν αναιρεί την αγάπη που νιώθουν οι γονείς. Ας τους το εξηγήσουμε μέσα από μια όμορφη ιστορία της ψυχολόγου Φρόσως Φωτεινάκη. Όταν οι γονείς χωρίζουν, η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει; Στο σπίτι του μπαμπά ή στο σπίτι της μαμάς; Ο Ιορδάνης νιώθει στενοχωρημένος από την ημέρα που του είπαν οι γονείς του πως θα πάρουν διαζύγιο. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση που δείχνουν αλλά και η μαγική δύναμη που του δίνει η αδελφή του Νεφέλη φέρνουν ηρεμία στην ψυχή του… και λάμψη στα μάτια του!

Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών)

Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν περισσότερες λεπτομέρειες και μία πιο εκτεταμένη εξήγηση. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πιο εύκολο να θεωρήσουν τον εαυτό τους υπεύθυνο για το χωρισμό και για αυτό θα πρέπει να τα διαβεβαιώσετε ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλο αυτό που συμβαίνει.

Σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού (6-8 ετών)

Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να κατανοήσουν πολύ περισσότερα πράγματα και σίγουρα θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που θα αλλάξει στην καθημερινότητά τους σε πρακτικό κομμάτι. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να νομίσουν ότι ο ένας από τους δύο γονείς φεύγει και τα εγκαταλείπει. Χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα αίσθημα ασφάλειας για να μην νιώσει ότι πρέπει “να πάρει το μέρος” κάποιου από τους δύο.

ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ; ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μπορείς να διαβάσετε αυτό το βιβλίο μαζί με το παιδί σας, με έναν από τους γονείς του ή και με τους δύο σας ή να το διαβάσει το παιδί σας μόνο του η με κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεται. Θα μάθει το παιδί πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα ανακαλύψει τρόπους για να βοηθηθεί, κι ας του φαίνονται τώρα όλα βουνό!

Σε παιδιά δημοτικού (9-12 ετών)

Σε αυτή την ηλικία πλέον τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν και μόνα τους πιθανές αιτίες που οδήγησαν στο χωρισμό και να κάνουν διάφορα σενάρια με το μυαλό τους, καθώς σκέφτονται πιο σύνθετα. Μπορεί ακόμη και να ασκήσουν κριτική στους γονείς για αυτή τους την απόφαση, καθώς είναι πολύ αυστηροί κριτές. Επειδή σε αυτή την ηλικία θα καταλάβουν από μόνα τους ποιος ευθύνεται για το διαζύγιο, καλό είναι να το παραδεχτεί εκείνος ο γονιός και να είναι ειλικρινής, γιατί έτσι η εμπιστοσύνη μεταξύ τους θα ενισχυθεί. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Εφηβεία (13-18 ετών)

Το ότι τα έφηβα παιδιά ηλικίας 13-18 ετών είναι σε θέση να κατανοήσουν περισσότερο όλη την κατάσταση, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μπείτε σε λεπτομέρειες, ακόμα και αν είναι ώριμοι συναισθηματικά. Επίσης ιδανικά θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για την πιθανότητα του διαζυγίου τουλάχιστον 2 μήνες πριν για να έχουν τον χρόνο να επεξεργαστούν τις επικείμενες αλλαγές.

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές αντιδράσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες, θα πρέπει οι χειρισμοί σας να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν εύκολα ούτε την τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητά τους, αλλά ούτε και τα συναισθηματά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση, συσσωρευμένο θυμό και επιθετικότητα στο σχολείο ή και αδιαφορία.

Σίγουρα η διαδικασία ενός διαζυγίου δεν αποτελεί για κανένα μέλος της οικογένειας μια ευχάριστη διαδικασία, όμως, μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση λίγο πιο ομαλά και να συζητήσετε τις σκέψεις του παιδιού διαβάζοντας μαζί κάποια παιδικά βιβλία για το χωρισμό, που προετοιμάζουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους για αυτή τη νέα κατάσταση που θα βιώσουν.

Μπορεί να σε βοηθήσουν:

Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0