Τι είναι η δυσλεξία: από τι προκαλείται, ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της
29/06/2022
Τι είναι η δυσλεξία από τι προκαλείται, ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά τη λέξη δυσλεξία, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το τι ακριβώς είναι η δυσλεξία και πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι την έχει. Περίπου 5-10% των ανθρώπων έχουν δυσλεξία και το 17% των ανθρώπων εμφανίζουν σημάδια μαθησιακών δυσκολιών. Πολλοί θεωρούν ότι τα άτομα με δυσλεξία έχουν χαμηλή νοημοσύνη ή κακή όραση. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Τι είναι όμως η δυσλεξία, από τι προκαλείται και ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή της.

Τι είναι η δυσλεξία

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που προκαλεί προβλήματα:

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητά σας να διαβάζετε, να συλλαβίζετε, να γράφετε και να μιλάτε. Τα παιδιά που το έχουν είναι συχνά έξυπνα και εργατικά, αλλά δυσκολεύονται να συνδέσουν τα γράμματα που βλέπουν με τους ήχους που βγάζουν αυτά τα γράμματα.

Τα άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται να διαβάσουν με καλό ρυθμό και χωρίς λάθη. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με την κατανόηση της ανάγνωσης, την ορθογραφία και τη γραφή.

Πολλοί θεωρούν ότι τα άτομα με δυσλεξία έχουν προβλήματα όρασης, επειδή αντιστρέφουν τα γράμματα όταν γράφουν ή γράφουν με αντίθετη φορά (από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενώ η δυσλεξία επηρεάζει τη μάθηση, δεν είναι πρόβλημα νοημοσύνης. Τα άτομα με δυσλεξία είναι εξίσου έξυπνα με τους συνομηλίκους τους. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες για άτομα που ευδοκιμούν με δυσλεξία, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, επιχειρηματιών και εκλεγμένων αξιωματούχων.

Δυσλεξία: ποια είναι τα συμπτώματα

Η δυσλεξία επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να μην φαίνονται ίδια από το ένα άτομο στο άλλο.

  • Τα άτομα με δυσλεξία συνήθως δυσκολεύονται να διαβάσουν άπταιστα χωρίς να κομπιάζουν και να συλλαβίζουν. Συχνά διαβάζουν αργά και κάνουν λάθη. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει και το πόσο καλά κατανοούν αυτό που διαβάζουν. Αλλά όταν οι άλλοι τους διαβάζουν, συχνά δεν έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν το κείμενο.
  • Όταν γράφουν αντιστρέφουν πολλές φορές τα γράμματα (δηλαδή γράφουν 3 αντί για ε ).
  • Μπορεί να παρουσιάζουν καθρεπτική γραφή, δηλαδή τα γράμματα να είναι γραμμένα σαν να τα βλέπεις σε καθρέφτη.
  • Μπορεί επίσης να γράφουν με φορά από τα δεξιά στα αριστερά σε ένα τετράδιο, δηλαδή να ξεκινάει η πρόταση από τη δεξιά πλευρά του χαρτιού και να συνεχίζει προς τα αριστερά.
  • Ένα βασικό σημάδι της δυσλεξίας είναι η δυσκολία στην αποκωδικοποίηση των λέξεων. Αυτή είναι η ικανότητα αντιστοίχισης γραμμάτων με ήχους.
  • Τα παιδιά μπορούν επίσης να δυσκολεύονται να κατακτήσουν μια πιο βασική δεξιότητα που ονομάζεται φωνητική επίγνωση. Αυτή είναι η ικανότητα αναγνώρισης των ήχων και η αντιστοίχισή τους με τα γράμματα και τις λέξεις. Τα προβλήματα με τη φωνητική επίγνωση μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την προσχολική ηλικία.

Σε μερικούς ανθρώπους, η δυσλεξία εκδηλώνεται αργότερα, όταν έχουν πρόβλημα με πιο σύνθετες δεξιότητες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γραμματική, κατανόηση ανάγνωσης, αναγνωστική ευχέρεια, δομή προτάσεων και γραφή.

Μερικά από τα σημάδια της δυσλεξίας έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να αποφεύγουν να διαβάζουν  δυνατά τόσο όταν ακούν και άλλοι όσο και αν είναι μόνα τους. Μπορεί ακόμη και να αγχώνονται ή να απογοητεύονται όταν διαβάζουν. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αφού έχουν κατακτήσει τα βασικά της ανάγνωσης.

Δυσλεξία: από τι προκαλείται

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τι ακριβώς προκαλεί τη δυσλεξία. Γνωρίζουν όμως ότι τα γονίδια και οι διαφορές στον εγκέφαλο παίζουν ρόλο. Εδώ είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες της δυσλεξίας:

  • Γονίδια και κληρονομικότητα: Η δυσλεξία εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες. Περίπου το 40 % των αδερφών των ατόμων με δυσλεξία παλεύουν επίσης με το διάβασμα. Το 49% των γονέων παιδιών με δυσλεξία το έχουν επίσης. Οι επιστήμονες έχουν επίσης βρει γονίδια που συνδέονται με προβλήματα με την ανάγνωση και την επεξεργασία της γλώσσας.
  • Ανατομία και δραστηριότητα εγκεφάλου: Μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν δείξει διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ ατόμων με και χωρίς δυσλεξία. Αυτές οι διαφορές συμβαίνουν σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης. Αυτές οι δεξιότητες είναι να γνωρίζουμε πώς αναπαριστώνται οι ήχοι σε λέξεις και να αναγνωρίζουμε πώς μοιάζουν οι γραπτές λέξεις.

Αλλά ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει. Μελέτες δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σε άτομα με δυσλεξία αλλάζει αφού λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες ή διδακτική υποστήριξη.

Πώς θα καταλάβει κάποιος ότι έχει δυσλεξία

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν κάποιος έχει δυσλεξία είναι μέσω μιας πλήρους αξιολόγησης. Η διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε παράλληλη στήριξη στο σχολείο. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει από σχολικούς ψυχολόγους, κλινικούς ψυχολόγους και νευροψυχολόγους. Ένας αξιολογητής θα δώσει μια σειρά από τεστ για τη δυσλεξία.

Δυσλεξία αντιμετώπιση

Η δυσλεξία δεν επηρεάζει μόνο τη μάθηση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις καθημερινές δεξιότητες και δραστηριότητες. Αυτές περιλαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη μνήμη και την αντιμετώπιση του άγχους.

Τα άτομα με δυσλεξία δεν την ξεπερνούν ποτέ. Υπάρχουν όμως μέθοδοι διδασκαλίας και στρατηγικές που μπορούν να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους δεξιότητες και να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για δυσλεξία, αν και τα τεστ είναι διαφορετικά για τους ενήλικες από ό,τι για τα παιδιά.

Μπορείς να δεις

βιβλία για δυσλεξία (για ενήλικες)

βιβλία για παιδιά με δυσλεξία

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!