Τι είναι τα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών);
25/05/2023
Τι είναι τα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών);

Υπάρχει ακόμα και τώρα πολύς κόσμος που δεν ξέρει τι είναι τα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών). Το περίεργο είναι ότι δεν είναι κάτι καινούριο, διότι στη χώρα μας τα πρώτα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ήταν δημοτικά και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1996 σε πιλοτικό στάδιο. Στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται και τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και άρχισε σιγά- σιγά ο κόσμος να μαθαίνει για τέτοιου είδους χώρους.

Οι περισσότεροι γονείς θα θέλαμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν, όπως εμείς, στις αλάνες με ατελείωτο ελεύθερο παιχνίδι, αλλά δυστυχώς πλέον αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Τα δεδομένα και οι εποχές έχουν αλλάξει. Βέβαια, το τι θεωρεί ο καθένας δημιουργική απασχόληση ίσως να είναι και λίγο υποκειμενικό. Πλέον τα παιδιά είναι όλη μέρα με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και μάλιστα από μικρή ηλικία. Αρκετές φορές ίσως τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνάνε σε κάποιο internet cafe μπροστά σε μία οθόνη για ώρες.

Το πιθανότερο, επομένως, είναι να μην έλκονται από την ιδέα να κάνουν κάτι που αποτελεί πραγματικά γνήσια ψυχαγωγία. Κάτι που θα ωφελήσει και τον τρόπο σκέψης τους, αλλά και την κοινωνικοποίησή τους. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να λύσουν και να βοηθήσουν με τον τρόπο τους τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι παιδαγωγικοί χώροι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ,που προσφέρουν χαρά και διασκέδαση. Σκοπός τους είναι να παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, αλλά και να βοηθήσουν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται.  Τα παιδιά κάνουν φιλίες, δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες και εξελίσσουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν.

 

Τί ηλικίες δέχονται τα ΚΔΑΠ

Οι ηλικίες των παιδιών που γίνονται δεκτά σε ένα ΚΔΑΠ κυμαίνονται από 5 έως και 12 ετών. Επίσης, σε ένα ΚΔΑΠ μπορούν να γίνουν δεκτά και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.
Ωράριο λειτουργίας των ΚΔΑΠ

Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά τις περιόδους, όπως  Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πρωινά τμήματα ανάλογα με τον εσωτερικό τους κανονισμό.

Επιπλέον, στη χώρα μας λειτουργούν και ΚΔΑΠμεΑ που δεν έχουν όριο ηλικίας. Δέχονται παιδιά με αναπηρία ή / και εφήβους ή / και άτομα με νοητική υστέρηση ή / και νοητική αναπηρία.
Τί μπορεί να περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενός ΚΔΑΠ

 

Το προσωπικό των ΚΔΑΠ

Σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τα παιδιά  θα έρθουν σε επαφή με πτυχιούχους εκπαιδευτικούς των παρακάτω ειδικοτήτων:

 • Καθηγητές εικαστικών
 • Θεατρολόγους
 • Μουσικούς
 • Καθηγητές Φυσικής Αγωγής
 • Καθηγητές Χορού
 • Μουσικοπαιδαγωγούς
 • Γυμναστές
 • Καθηγητές Μουσικοκινητικής
 • Κοινωνικούς λειτουργούς
 • Φυσικοθεραπευτές
 • Εκπαιδευτής ρομποτικής

 

 

ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλές δομές δημοτικές και ιδιωτικές συνεργάζονται με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν παιδιά που οι γονείς τους θα καταφέρουν να πάρουν το voucher του ΕΣΠΑ για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Το τελευταίο διάστημα φημολογείται αρκετά ότι τα ΚΔΑΠ θα απενταχθούν από το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής ζωής που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, περιμένουμε βέβαια να μάθουμε και εμείς νεότερα ως σελίδα που αφορά αποκλειστικά τα ΚΔΑΠ.

 

Μετά το ΚΔΑΠ;

Ο σκοπός των ΚΔΑΠ όπως αναφέραμε παραπάνω είναι να παρέχουν στα παιδιά παιδαγωγικές δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού.Στο σπίτι όμως τι γίνεται; Τα παιδιά ξανά βαριούνται και δυστυχώς για να απασχολούνται τα αφήνουμε και περνούν τον περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και όλοι ξέρουμε πόσο κακό είναι αυτό.Τι μπορούμε εμείς ως γονείς να κάνουμε για να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά μας όταν αυτά γυρνάνε από το σχολείο η το ΚΔΑΠ;

Τα βιβλία και ειδικά τα βιβλία δραστηριοτήτων είναι ο καλύτερος τρόπος τα παιδιά να περνούν ευχάριστα την ώρα τους στο σπίτι και συγχρόνως να μάθουν με έναν υγιή τρόπο πράγματα καινούρια και χρήσιμα.Επίσης ένας άλλος τρόπος να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά στο σπίτι είναι να παίζουμε όλοι μαζί με τα παιδιά μας επιτραπέζια για όλη την οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουμε και εμείς και τα παιδιά μας καινούριες γνώσεις, και θα κάνουμε κάτι όλοι μαζί σαν οικογένεια.

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Βρες στο κατάστημα μας

Εκπαιδευτικά παιχνίδια

Παιδικά βιβλία

 

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!