Τι είναι τα ΚΔΑΠμεΑ
24/05/2023
Τι είναι τα ΚΔΑΠμεΑ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία απευθύνονται σε παιδιά / εφήβους / νέους ηλικίας από 5 έως 25 ετών, αλλά και σε ενήλικες με αναπηρία άνω των 50 ετών λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν αποτελούν δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν πανελλαδικά τις μόνες δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με αναπηρίες αποτρέποντας την ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων.

Στη χώρα μας έκαναν την εμφάνισή τους πρώτα τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) το 1996 και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν και τα ΚΔΑΠ μεΑ.

Πρωτοσυστάθηκαν το 2000 με σκοπό να απασχολήσουν παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Σε ένα ΚΔΑΠ μεΑ εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί φροντιστές,ψυχολόγοι, γυμναστές ειδικής αγωγής, καθηγητές μουσικής,καθηγητές εικαστικών, καθηγητές πληροφορικής, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί…

Αν είσαι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής βρες βιβλία για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής στο e-shop μας το πρώτο e-shop αποκλειστικά για την εκπαίδευση!

Κύριος στόχος είναι να προσφέρουν γνήσια αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και άτομα  με αναπηρία 35% και άνω είτε σε πρωινό ωράριο για όσους δε φοιτούν σε ειδικά σχολεία είτε σε απογευματινό ωράριο για τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολεία γενικού πληθυσμού μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Οι δραστηριότητες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές και ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τη δημιουργικότητα, που είναι τόσο ανεκτίμητη στη ζωή όλων μας. Μέσα από ψυχαγωγικά και καλλιτεχνικά παιχνίδια, με τη συμμετοχή σε Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες και διεθνείς αθλητικές οργανώσεις, όπως τα special Olympics.

Μάθε για τα οφέλη από τη χρήση της ρομποτικής στην Ειδική Αγωγή και στον αυτισμό

Τα ΚΔΑΠμεΑ εξυπηρετούν περιπτώσεις όπως: σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση όλων των βαθμίδων, εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, αυτισμό, ψυχιατρικές παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας, κινητική αναπηρία και διαφόρων ειδών σύνδρομα με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω.

Βρες στο κατάστημα μας αισθητηριακά παιχνίδια για αυτισμό

Επίσης, στόχος  των ΚΔΑΠμεΑ είναι η κοινωνική ένταξη των εξυπηρετούμενων ατόμων, η υποστήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των παιδιών και των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!