Τι γίνεται αν ένα παιδί δεν πάει προνήπιο
24/05/2023
Τι γίνεται αν ένα παιδί δεν πάει προνήπιο

Πριν πολλά χρόνια τα παιδιά ξεκινούσαν την επαφή τους με το σχολείο κατευθείαν στην Α δημοτικού. Αργότερα έγινε υποχρεωτική και η φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Πλέον όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει υποχρεωτικά να ξεκινούν την εκπαίδευση από τα προνήπια. Τι γίνεται, όμως, αν ένα παιδί δεν πάει προνήπιο;

Είναι αρκετοί οι γονείς, ακόμα και οι ίδιοι οι παιδαγωγοί που θεωρούν ότι ένα παιδί είναι πολύ μικρό για να ξεκινήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών. Για την ακρίβεια, επειδή έχει σημασία η χρονολογία γέννησης και όχι ο μήνας, τα πιο μικρά παιδιά προνηπίου μιας σχολικής χρονιάς είναι μόλις 3 ετών και 9 μηνών.

Αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια σε πολλές οικογένειες για διάφορους λόγους και κατ’ επέκταση θέλουν να το αποφύγουν. Άλλοι επειδή το παιδί ακόμη δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ή δεν έχει «καθαρίσει» και άλλοι επειδή δε θέλουν να επιβάλλουν το συγκεκριμένο πρωινό ωράριο στο παιδί τους ή θεωρούν ότι είναι ακόμη μικρό για να φύγει από το σπίτι και θα δυσκολευτεί στην προσαρμογή μακριά από τους γονείς.

 

Τι γίνεται αν δεν πάει προνήπιο

 

Από τη στιγμή που έχει θεσπιστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, δεν υπάρχει η επιλογή σε μία οικογένεια να μην κάνει εγγραφή στο 4χρονο παιδί της στα προνήπια, γιατί αυτό αυτόματα σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δε θα μπορέσει να κάνει εγγραφή στο νηπιαγωγείο και να συνεχίσει και στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Επομένως, ή θα πρέπει να γίνει εγγραφή σε δημόσιο νηπιαγωγείο στις προκαθορισμένες ημερομηνίες που έχουν οριστεί για την κάθε σχολική χρονιά ή θα πρέπει να γίνει εγγραφή σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο.Η διαφορά είναι φυσικά στο οικονομικό κομμάτι, αφού το δημόσιο είναι δωρεάν, ενώ στο ιδιωτικό θα πρέπει να καταβάλλονται από τους γονείς τα δίδακτρα που έχει ορίσει ο ιδιοκτήτης κάθε μήνα. Επιπλέον, στο δημόσιο νηπιαγωγείο η αποχώρηση γίνεται ή 13:15 ή 16:00 χωρίς άλλη επιλογή ωραρίου, κάτι που δυσκολεύει κάποιους γονείς λόγω εργασιακών υποχρεώσεων, ενώ στο ιδιωτικό το ωράριο μπορεί να είναι πιο ευέλικτο.

Τα παιδιά του προνηπίου ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου προσαρμοσμένο στην ηλικία τους και στις δεξιότητές τους και έρχονται σιγά σιγά σε επαφή με την προγραφή, την προανάγνωση και άλλες δραστηριότητες που θα τα βοηθήσουν για την είσοδό τους στο δημοτικό αργότερα. Πάντα μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική μάθηση, οι παιδαγωγοί προσχολικής εκπαίδευσης δίνουν στα παιδιά ερεθίσματα και γνώσεις πάνω σε μία ποικιλία θεμάτων.

Τα βοηθούν να εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα και να μάθουν να κρατούν σωστά το μολύβι μέσα από δραστηριότητες, μαθαίνουν κανόνες για να μπορούν να συνεργάζονται σε μία ομάδα συνομηλίκων και έτσι ενισχύουν την κοινωνικοποίησή τους.

 

Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχει η επιλογή από τους γονείς, να μη στείλουν το παιδί στο προνήπιο, πολλοί ξεκινούν να το προετοιμάζουν για όσα θα συναντήσει χρησιμοποιώντας:

 

που θα τα εξοικειώσουν με όσα θα συναντήσουν στο υποχρεωτικό προνήπιο.

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!