Δυστυχώς ή ευτυχώς η τηλεόραση και οι οθόνες έχουν κατακλύσει τη ζωή όλων μας σε τέτοιο βαθμό, που θεωρούμε αδιανόητο να ζήσουμε χωρίς αυτές. Όταν. Όμως, επιτρέπουμε τη χρήση της τηλεόρασης από τα παιδιά και ειδικά των πολύ μικρών ηλικιών, τότε προκαλούνται προβλήματα με άμεσες και έμμεσες συνέπειες.

Τηλεόραση και παιδιά: ποια προβλήματα προκαλεί

Η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση προκαλεί τα εξής θέματα:

Δυστυχώς πολλοί γονείς βρίσκουν ως εύκολη λύση τη χρήση τηλεόρασης, όταν αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση που δε μπορούν να διαχειριστούν αλλιώς. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά δεν τρώνε καθόλου, αν δε βλέπουν εκείνη την ώρα τηλεόραση. Επίσης, η πολύωρη έκθεση σε οθόνες επιβαρύνει τα παιδιά που έχουν ΔΕΠΥ.

Προβλήματα ειδικά στα μωρά και μικρά παιδιά

Τα μωρά που κάθονται μπροστά σε οθόνες, μπορεί να δείχνουν ότι το διασκεδάζουν, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 18 μηνών για να μπορεί ο εγκέφαλος τους να κατανοήσει κάποια σύμβολα και εικόνες που βλέπει.

Αυτό που χρειάζονται είναι η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και η εξερεύνηση του περιβάλλοντος γύρω τους. Μόνο έτσι αναπτύσσουν και τη λεκτική τους ικανότητα και όχι παρακολουθώντας ένα βίντεο στην οθόνη, ακόμη και αν είναι εκπαιδευτικό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αλληλεπίδραση και διάλογος.

Επιπλέον, η εναλλαγή εικόνας και τα χρώματα είναι τόσο έντονα, που δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να είναι σε μία κατάσταση απάθειας. Παιδιά που στη νηπιακή ηλικία έβλεπαν πολύ τηλεόραση είχαν μειωμένο λεξιλόγιο κατά 200-300 λέξεις σε σχέση με άλλα της ηλικίας τους που δεν είχαν καθόλου επαφή με οθόνες.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα τα παιδικά προγράμματα κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και πλέον δεν είναι όπως τα παλιά κλασικά κινούμενα σχέδια με τις πιο αργές εναλλαγές εικόνας και χρωμάτων. Πλέον κυριαρχεί η βία, η επιθετικότητα και οι γρήγορες αλλαγές εικόνας και δυνατής μουσικής. Όλο αυτό προκαλεί πολλές φορές φοβίες σε κάποια παιδιά, γιατί απλώς ο εγκέφαλος τους δεν είναι ακόμη έτοιμος να επεξεργαστεί, αλλά και να κατανοήσει κάποια μηνύματα.

Πώς θα αποφύγουμε τον εθισμό των παιδιών στην τηλεόραση

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι λέει ο κανόνας 3-6-9-12 για τις οθόνες.

«Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6, καθόλου διαδίκτυο πριν από τα 9 χρόνια και καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 12».

Και επειδή το παράδειγμα το δίνουμε εμείς οι ίδιοι στα παιδιά, καλό θα ήταν να μην έχουμε καθόλου την τηλεόραση ανοιχτή-ούτε στο προσκήνιο- έστω και αν δε βλέπει κανείς εκείνη την ώρα.
Αν τα παιδιά μας βλέπουν με μία οθόνη συνέχεια, θα κάνουν το ίδιο..
Αν μας βλέπουν με ένα βιβλίο, θα διαβάζουν και αυτά…

Μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για τους κινδύνους και τον εθισμό που μπορεί να προκαλέσει η τηλεόραση και οι οθόνες, διαβάζοντας κάποιο σχετικό βιβλίο ανάλογα με την ηλικία τους.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ…

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ…

Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή τα βιντεοπαιχνίδια συνεπάγονται την εκμάθηση πολλαπλών δεξιοτήτων. Ως εκ τούτου, η γενιά αυτή επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες στην ταχεία επεξεργασία πληροφοριών και στην ταυτόχρονη διεκπεραίωση πολλαπλών καθηκόντων. Όλα τα παραπάνω ωστόσο συνεπάγονται και δυσκολίες για τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να παρεμβαίνουν στη σχέση που έχει εδραιωθεί ανάμεσα στα παιδιά και στις οθόνες. Οι σχέσεις αυτές μπορούν να είναι εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές, αλλά μπορεί επίσης να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Την έκδοση συμπληρώνει αναλυτικός οδηγός για τους γονείς. Δες το εδώ.

Πάλι τηλεόραση, Θέμο;

Πάλι τηλεόραση

O Θέμος βλέπει συνέχεια τηλεόραση! Δεν παίζει, δε διαβάζει, δε συζητάει. Μόνο παρακολουθεί τηλεόραση. Προσπαθώντας να καταλάβει τι του συμβαίνει και πώς όλα στην τηλεόραση γίνονται αλλιώς, δε θα διστάσει να μπει μέσα στον κόσμο της και να αναμετρηθεί με τους ήρωές της. Δες το εδώ.

Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας ! – Σεβαστιανός ο Φοβερός (περιέχει cd )

Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας ! - Σεβαστιανός ο Φοβερός (περιέχει cd )

Το αξιόλογο αυτό παιδικό βιβλίο λειτουργεί και ως εργαλείο εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών , θέτοντας όρια σε όλους μας , παιδιά και μεγάλους , σχετικά με το πώς οφείλουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το Διαδίκτυο , για να είμαστε ασφαλείς και χωρίς προβλήματα υγείας. Δες το εδώ.

Βρες βιβλία δραστηριοτήτων για να απασχολούνται τα παιδιά και να ξοδεύουν τον ελεύθερο τους χρόνο σωστά και επικοδομητικά.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το αδερφάκι του

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο

Φοβίες στα παιδιά: πού οφείλονται και πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να τις ξεπεράσει

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Το καλάθι σου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια αγορών