Το παιδί μου δεν έχει φίλους: 8+1 τρόποι για να το βοηθήσετε
11/06/2022
Το παιδί μου δεν έχει φίλους 8+1 τρόποι για να το βοηθήσετε

Τα παιδιά φαίνεται να έχουν πιο πολυάσχολα προγράμματα από ποτέ, καθώς καθημερινά πρέπει να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις σχολικές υποχρεώσεις τους, αλλά και άλλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Μέσα σε όλες αυτές τις συναναστροφές που έχουν τα παιδιά, άλλα είναι πολύ εύκολο να κάνουν φίλους, ενώ άλλα υστερούν στις κοινωνικές δεξιότητες.  Αν το παιδί σας ανήκει στη δεύτερη περίπτωση, σίγουρα σας προβληματίζει και πολλές φορές αναρωτιέστε: «Γιατί το παιδί μου δεν έχει φίλους;». Παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί και χτίσει υγιείς κοινωνικές δεξιότητες.

Το παιδί μου δεν έχει φίλους: 8+1 τρόποι για να το βοηθήσετε

Τι γίνεται αν το παιδί σας δεν είναι κοινωνικό και προτιμά να περνά χρόνο μόνο του στο διάλειμμα ή μετά το σχολείο; Ως γονέας, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, λέει η ειδικός στην παιδική συμπεριφορική υγεία Kristen Eastman, PsyD.

“Εάν το παιδί σας δεν φαίνεται να κάνει φίλους όπως άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, μπορεί απλώς να χρειαστεί λίγο χρόνο προπόνησης και εξάσκησης σε απλές κοινωνικές δεξιότητες”.

Καλό είναι αρχικά να αξιολογήσετε την κατάσταση και να δώσετε στο παιδί σας την απαραίτητη ώθηση της εμπιστοσύνης και της αυτοπεποίθησης.

1.Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε και να κατανοήσετε πώς κοινωνικοποιείται το παιδί σας

Παρακολουθήστε μερικές δραστηριότητες στο σχολείο (ή αθλήματα μετά το σχολείο) και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αλληλεπιδρά το παιδί σας με τους άλλους. Συμπεριφέρεται διαφορετικά από το «κανονικό» του στο σπίτι; Εάν ναι, γιατί;

Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να ξεκινήσει συζητήσεις. Μπορεί να έχει άγχος όταν βρίσκεται μέσα σε μεγάλες ομάδες ή φόβο να μιλήσει ανάμεσα σε πολύ κόσμο και αυτό το εμποδίζει να εμπλακεί ουσιαστικά με άλλα παιδιά. Προτιμά να μένει μόνο το και να παρατηρεί αντί να συμμετέχει;

Ανάλογα με τη συμπεριφορά που βλέπετε, μπορείτε στη συνέχεια να αποφασίσετε πού θα εστιάσετε την προσοχή σας, ποιες δεξιότητες χρειάζονται και πώς μπορείτε να συνεισφέρετε. «Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, γιατί γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας», λέει ο Δρ. Eastman.

2. Μοντέλο θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς

Τα παιδιά πραγματικά μαθαίνουν με το παράδειγμα, γι’ αυτό να προσέχετε πώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους. Κάθε φορά που ξεκινάτε συνομιλίες με φίλους ή γείτονες, το παιδί σας παρατηρεί τις αντιδράσεις σας. Αυτό γίνεται μια ευκαιρία μάθησης, επιτρέποντας στο παιδί σας να δει πώς συμμετέχετε, διαπραγματεύεστε και λύνετε προβλήματα.

3.Παιχνίδι ρόλων στο σπίτι

Εάν ο προέφηβος ή ο έφηβος σας δυσκολεύεται να ξεκινήσει συζητήσεις στο μεσημεριανό γεύμα ή στον ελεύθερο χρόνο στο σχολείο, καθίστε και εξασκηθείτε στο σπίτι. Συζητήστε ποια θέματα το ενδιαφέρουν για τα οποία μπορεί να μιλήσει με άλλα παιδιά. Δοκιμάστε διαφορετικές επιλογές μέχρι να βρει κάτι που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον.

4.Δώστε στο παιδί σας ένα προβάδισμα

Εάν το παιδί σας θέλει να παίξει ένα άθλημα, αλλά διστάζει να ξεκινήσει, επισκεφτείτε το γήπεδο μαζί του και πετάξτε την μπάλα γύρω-γύρω, ώστε να μπορεί να εγκλιματιστεί νωρίτερα. Πηγαίνετε νωρίς στην πρώτη προπόνηση, ώστε να φτάσετε πριν αρχίσουν να εμφανίζονται άλλοι και γίνει πιο χαοτικό το περιβάλλον.

Εάν θέλει να παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης, αφήστε το να κάνει μερικά ιδιαίτερα μαθήματα πριν συμμετάσχει σε ένα μάθημα της τάξης, έτσι θα έχει ήδη χτίσει κάποια αυτοπεποίθηση.

5.Ενίσχυση και έπαινος

Να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Ακόμη και όταν το παιδί σας προοδεύει αργά, φροντίστε να ενισχύετε τις προσπάθειές του. Αναγνωρίστε κάθε μικρή επιτυχία και πείτε στο παιδί σας πόσο περήφανη είστε που συνεχίζει να προσπαθεί.

6.Παρέες συνομηλίκων εκτός σχολείου

Για τα μικρότερα παιδιά, το να κανονίσετε να συναντηθείτε με ένα άλλο παιδάκι από το σχολείο του σε κάποιο σπίτι είναι συχνά μια καλή ιδέα. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να προσκαλέσετε και περισσότερα παιδιά.

«Ειδικά στην αρχή, ο στόχος είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει άνετα να κοινωνικοποιηθεί και να το κάνετε μια θετική εμπειρία», λέει ο Δρ. Eastman.

7.Μην αποφεύγετε το πρόβλημα

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται στην κοινωνικοποίηση, προτιμήστε να μην αποφύγετε ή αγνοήσετε το πρόβλημα. Το παιδί σας δεν θα μάθει να βελτιώνει τις σχέσεις του με το να κάθεται πάντα στο σπίτι μαζί σας. Ο Δρ Eastman συνιστά να σπρώχνετε σταδιακά ένα ντροπαλό παιδί λίγο πέρα ​​από τη ζώνη άνεσής του σε νέες καταστάσεις, με ήπια καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

«Μην τα πετάτε από τη σανίδα κατάδυσης, αλλά χαλαρώστε τα προς τα βαθιά», λέει.

Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τον εαυτό σας ή με άλλα αδέρφια

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τη μοναδική προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο του παιδιού σας, που καθοδηγεί την κοινωνική αλληλεπίδραση που αναζητά. Ακριβώς επειδή έχετε δεκάδες φίλους δεν σημαίνει ότι θα έχει και το παιδί σας. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα. Μερικά εσωστρεφή παιδιά κάνουν λίγους και πολύ καλούς φίλους αντί να έχουν πολλές και πιο περιστασιακές φιλίες.

«Είναι δύσκολο όταν το φυσιολογικό ενός γονέα δεν ταιριάζει με το φυσιολογικό ενός παιδιού», λέει ο Δρ. Eastman. «Εφόσον τα παιδιά κάνουν πράγματα που θέλουν να κάνουν και είναι χαρούμενα, αυτό είναι καλό».

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org/ways-help-child-make-friends-school/

8. Συμβουλευτείτε βιβλία

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους-101 τρόποι για τη δημιουργία υγιών φιλικών σχέσεων

Ένας έξυπνος οδηγός με πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσουμε κάθε παιδί να χτίσει ισχυρότερους δεσμούς και να νιώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση για να κάνει νέους φίλους.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους-101 τρόποι για τη δημιουργία υγιών φιλικών σχέσεων

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΟΥΣ

Οι φιλίες είναι δύσκολες, υπάρχει όμως λύση. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να δώσετε στο παιδί σας τα εφόδια που χρειάζεται για να χτίσει γερούς δεσμούς. Προσφέρει ιδέες, πληροφορίες και συμβουλές για να
μιλήσετε μαζί του, να τονώσετε την αυτοεκτίμησή του, να του δείξετε πώς να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και να ζει χαρούμενο με υγιείς φιλικές σχέσεις.
• Εξηγήστε του τι σημαίνει καλή φιλία
• Κάντε ευχάριστες δραστηριότητες που ενισχύουν τους δεσμούς
• Καλλιεργήστε τον θετικό τρόπο σκέψης και την ενσυναίσθηση
• Αντιμετωπίστε την πίεση των συνομηλίκων και τον εκφοβισμό
• Αναγνωρίστε πότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού

Μπορείτε να δείτε:

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια αγορών