Το παιδί μου χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο: 4+1 βιβλία που θα το βοηθήσουν
29/04/2022
το παιδί μου χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σημαίνει ότι είσαι σε μία κατάσταση που δεν ξέρεις πλέον τι να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου που είναι επιθετικό στo σχολείο. Το παιδί σου χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο και νιώθεις ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να το βοηθήσεις και να το συμβουλεύσεις.

Πρώτα από όλα, πρέπει να σκεφτείς αν το παιδί παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά μόνο στο σχολείο ή και σε άλλα περιβάλλοντα με παιδιά που συναναστρέφεται (αδέρφια, φίλοι στο πάρκο και τη γειτονιά);

Αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ναι, τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι το παιδί κάτι θέλει να σου δείξει με αυτή την αντίδραση. Θέλει να τραβήξει την προσοχή τη δική σου ή των δασκάλων για κάποιο λόγο που μόνο εκείνο ξέρει και θα πρέπει να το κάνεις να στον πει για να μπορέσεις να το συμβουλεύσεις και να το βοηθήσεις να χαλαρώσει.

Τι πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου που χτυπάει άλλα παιδιά στο σχολείο

Συζήτηση και διάλογος: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι να προσπαθήσεις να μάθεις για ποιο λόγο το παιδί αντιδράει επιθετικά μέσα από την ήρεμη συζήτηση. Θα πρέπει επομένως, να καταλάβεις ποιος είναι ο λόγος που αντιδράει με αυτόν τον τρόπο και αναλόγως να δράσεις.

Πώς θα γίνει αυτό πέρα από τη συζήτηση; Σου προτείνουμε μία σειρά βιβλίων ανάλογα με την κάθε περίσταση που ισχύει.

Αν απλώς προσπαθεί το παιδί να τραβήξει την προσοχή των δασκάλων ή τη δική σου, νομίζοντας όι με το να χτυπάει είναι πιο δυνατό και σπουδαίο, τότε θα πρέπει να ενισχύσεις την ενσυναίσθηση του παιδιού.

Καλλιέργεια ενσυναίσθησης: Να το κάνεις να μπει στη θέση του άλλου. “Πώς θα ένιωθες αν ήσουν στη θέση του φίλου σου που τον χτύπησες; Πρέπει να πόνεσε και να στεναχωρέθηκε πολύ.” Έτσι, το παιδί θα αποκτήσει ενσυναίσθηση. Πολύ καλή επιλογή είναι να διαβάσετε μαζί το βραβευμένο βιβλίο “Τα παπούτσια των άλλων“, ένα τρυφερό βιβλίο για την ενσυναίσθηση και την αμοιβαία κατανόηση.

Τα παπούτσια των άλλων

Αν μιλάμε για περιστατικά που φτάνουν σε σημείο σχολικού εκφοβισμού, τότε η συζήτηση για όλες τις οπτικές και τις συνέπειες του bullying είναι απαραίτητη.

Bullying σε άλλα παιδιά ή από άλλα παιδιά: Μήπως το ενοχλούν τα άλλα παιδιά στο σχολείο και το κοροϊδεύουν και ο τρόπος αντίδρασης είναι να τα χτυπάει και εκείνο; Μήπως προσπαθεί να προστατεύσει με τα χτυπήματα κάποιο άλλο παιδί που δέχεται εκφοβισμό; Ή μήπως το ίδιο είναι ο θύτης και κάνει bullying σε άλλα παιδιά;

Σε αυτή την περίπτωση για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή του απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, αλλά και την ενσυναίσθησή του για να μην χτυπάει το δικό σου παιδί τα άλλα παιδιά στο σχολείο, μία καλή επιλογή είναι το βιβλίο “Πες όχι στο πείραγμα“. Ένα βιβλίο που δίνει συμβουλές για να μάθει το παιδί να αντιμετωπίζει:

1)τα πειράγματα που μπορεί να δέχεται,
2) ιδέες για το πώς να αντιδράσει αν δει να πειράζουν κάποιον άλλο και
3) πώς να καταλάβει πότε πρέπει να σταματήσει αν είναι αυτό που πειράζει τους άλλους.

Πες όχι στο πείραγμα

Έλλειψη ορίων: Το πρώτο πράγμα που ίσως ακούσεις από τους δασκάλους είναι ότι το παιδί δεν έχει όρια. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Δηλαδή, πολλοί γονείς ενώ λειτουργούν με όρια στο σπίτι, βλέπουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται πολύ εύκολα από άλλες καταστάσεις (π.χ. συμπεριφορά άλλου παιδιού στο σχολείο) και αντιδρούν με τρόπο τελείως διαφορετικό από αυτόν που τους έχουν μάθει οι γονείς τους. Έτσι, εκείνοι φτάνουν σε απόγνωση ρίχνοντας το φταίξιμο σε αυτούς, κατηγορούν τον εαυτό τους ότι δεν κάνουν τίποτα σωστά, αλλά αυτό δε βοηθάει καθόλου την κατάσταση.

Σε αυτή την περίπτωση που προσπαθείς, αλλά δε βλέπεις αποτέλεσμα, προτείνουμε τα παρακάτω βιβλία

“Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε”. Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά θα καταλάβουν ότι η βία ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να χειριστούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να καταφύγουμε σε επιθετική συμπεριφορά.

Τα-χέρια-δεν-είναι-για-να-δέρνουμε

“Τα χέρια δε χτυπάνε-τα χέρια αγαπάνε”  Ένα  παραμύθι με χέρια που … αγγίζουν το φαινόμενο της βίας … δίνουν απλόχερα την αγάπη τους και … ανοίγουν πολλά παράθυρα στη χρωματιστή πλευρά της ζωής.

Τα-χέρια-δε-χτυπάνε-τα-χέρια-αγαπάνε

Στην περίπτωση που συνειδητοποιήσεις ότι όντως δεν έχεις βάλει όρια στο παιδί και δεν έχει μάθει να σταματάει μία συμπεριφορά που δεν είναι αποδεκτή, τότε θα προτείνουμε ένα βιβλίο για εσένα. Το βιβλίο “Όταν λέμε «όχι». Γιατί είναι σημαντικό για τους γονείς και το παιδί;” ένα βιβλίο για την οικοδόμηση της αυτοπεποίηθησης και της αυτοεκτίμησης, τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά, που αναφέρεται στη διαδικασία της θέσπισης ορίων με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή.

Όταν λέμε «όχι»

 

Σχετικά άρθρα

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο

Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου πώς γίνονται τα παιδιά;

Δυσαναγνωσία: Ένας πλήρης οδηγός

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!