Επικοινωνία: 2311 260 260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Ο λογαριασμός μου
e-schooling.gr logo

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Ένα πρόβλημα που φέρνει πάντα σε αμηχανία τους γονείς και τους δυσκολεύει να το διαχειριστούν σωστά είναι όταν το παιδί τους χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική αν μιλάμε για παιδί προσχολικής ηλικίας, για παιδί δημοτικού ή γυμνασίου/λυκείου.

Το παιδί μου χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο

Στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο

Αν μιλάμε για ένα παιδί 2-5 ετών είναι κατανοητό-μέχρι ένα σημείο-το γεγονός ότι με το να «χτυπήσει» προσπαθεί να εκφράσει κάποιο συναίσθημα που νιώθει (είτε θυμό είτε φόβο ή απογοήτευση). Και δικαιολογούμε αυτή τη συμπεριφορά σε ένα μικρό παιδί, γιατί ακόμη δυσκολεύεται να κατανοήσει, να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του με σωστό τρόπο.

Τι κάνουμε αν ένα παιδί χτυπάει τα άλλα παιδιά στο σχολείο.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς είναι να συζητάμε συνεχώς μαζί του για τα συναισθήματα τα δικά του, αλλά και των άλλων. Να το βοηθήσουμε να αποκτήσει ενσυναίσθηση και να μπει στη θέση του άλλου παιδιού που είναι το θύμα. Σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς, ακολουθούμε μία κοινή γραμμή και βάζουμε όρια για τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές ή όχι.

Δες βιβλία καλής συμπεριφοράς για παιδιά που θα τα βοηθήσουν μέσα από τις ιστορίες τους να αποκτήσουν όρια και ενσυναίσθηση.

Βέβαια, πολλές φορές σε αυτές τις ηλικίες, δε δίνεται η απαραίτητη προσοχή σε τέτοιου είδους βίαιες συμπεριφορές, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί αν αυτό συνεχιστεί σε μεγαλύτερες τάξεις, τότε θα έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα bullying που δυστυχώς μπορούν να έχουν πάρα πολύ δυσάρεστες συνέπειες για όλους.

Στο δημοτικό

Αν πρόκειται για παιδιά δημοτικού, τότε αλλάζει ο προβληματισμός των γονιών και των δασκάλων ως προς το γεγονός αυτό. Συνήθως, όταν ένα παιδί μεταβαίνει από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, έχει ακόμη τη συμπεριφορά του νηπίου, έως ότου προσαρμοστεί στο νέο σχολικό περιβάλλον, όχι μόνο από άποψη εγκαταστάσεων, αλλά και διαφορετικού προγράμματος και κανόνων μέσα στην τάξη.

Επομένως, η δουλειά των δασκάλων, ειδικά των πρώτων τάξεων του δημοτικού είναι ακόμη πιο δύσκολη, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τεχνικές και τρόπους για ησυχία στην τάξη.

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι «δεν πρέπει να κάνουν αυτό, που δε θέλουν να τους κάνουν.» Δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τη βία, αλλά με διάλογο και συζήτηση. Και επειδή τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, πρώτα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το κάνουμε και οι ίδιοι.

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

Τα πράγματα εδώ δυσκολεύουν. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πλέον στην εφηβεία, που αποτελεί μία τεράστια αλλαγή για τα ίδια και για τους γύρω τους. Αλλάζει όχι μόνο το σώμα τους, αλλά και η διάθεση και ψυχολογία τους με πολλά νεύρα και θυμό που δε μπορούν να διαχειριστούν. Έτσι προβαίνουν σε αντιδράσεις που διαφορετικά δε θα είχαν.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες η ανάγκη να ανήκει ένα παιδί σε μία ομάδα συνομηλίκων είναι μεγάλη. Έτσι, πολλές φορές με τη μορφή αστείου ή παιχνιδιού, μπορεί κάποιο παιδί να  χτυπήσει ένα άλλο για να φανεί «ισχυρό» στην ομάδα και να αποκτήσει το σεβασμό της παρέας, όπως πιστεύει το ίδιο.

Και αυτό γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο με την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από μικρή ηλικία και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που δυστυχώς κατακλύζονται στην πλειοψηφία τους από σκηνές βίας.

Δες βιβλία για το σχολικό εκφοβισμό και το bullying που θα βοηθήσουν τα παιδιά όλων των ηλικιών να σταματήσουν να είναι θύτες ή θύματα.

Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0