Επικοινωνία: 2311 260 260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Ο λογαριασμός μου
e-schooling.gr logo

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 69,99€

Αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις κάλεσέ μας στο:2311260260

Δυστυχώς λίγο πολύ όλοι μας έχουμε συναντήσει τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας και πολλές φορές χωρίς να το θέλουμε, μια και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δε μιλάμε για φίλους, αλλά για συγγενείς και ακόμη χειρότερα…γονείς.

Για να μπορέσουμε, όμως, να αποφύγουμε τέτοιου είδους σχέσεις,  θα πρέπει πρώτα να μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε.

Ποιοι άνθρωποι θεωρούνται τοξικοί;

Τοξικοί είναι οι άνθρωποι που η συμπεριφορά τους προσθέτει αρνητικότητα και αναστάτωση στη ζωή μας. Πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι τοξικοί έχουν να διαχειριστούν το δικό τους στρες και πολύ πιθανόν δικά τους ψυχικά τραύματα.

Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων

Είναι χειριστικοί: Σε κάνουν να νιώθεις ότι μονίμως κάτι τους «χρωστάς» και προσπαθείς να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες τους για να είναι ευχαριστημένοι. Κάνουν πράγματα που μπορεί να σε στεναχωρήσουν και στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι τα έκαναν για το καλό σου. Μάλιστα νευριάζουν αν αμφισβητήσεις την καλή τους πρόθεση και θεωρούν παράλογη τη δυσαρέσκεια σου.

Σου δημιουργούν ενοχές: Παρουσιάζονται πάντα ανικανοποίητοι  από εσένα και δεν εξηγούν με σαφήνεια τι είναι αυτό που τους δυσαρεστεί, με αποτέλεσμα να προσπαθείς μονίμως να μαντέψεις με ποιο τρόπο θα τους κάνεις χαρούμενους.

Ρίχνουν το φταίξιμο πάντα στους άλλους: Αν γίνει κάτι και διαφωνήσεις μαζί τους ή θυμώσεις για κάποια συμπεριφορά τους, πάντα παρουσιάζουν ότι για τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις, ευθύνεσαι εσύ και όχι αυτοί. Η ευθύνη δεν είναι ποτέ δική τους. Ακόμη και αν μετά από μία διαφωνία μαζί τους, τους συμβεί κάτι αρνητικό, τότε η αιτία θα είσαι εσύ και όχι η δική τους τύχη. Και έτσι πάντα ψάχνεις να βρεις τι έκανες λάθος και κατηγορείς τον εαυτό σου.

Κάνουν συναισθηματικούς εκβιασμούς: Σε βάζουν να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτούς και κάτι άλλο και νιώθεις άσχημα, αν δεν επιλέξεις εκείνους.  Για παράδειγμα, «Θα στεναχωρηθώ πολύ, αν δεν κάνεις αυτό….»

Είναι πάντοτε το «θύμα»: Μονίμως, παρουσιάζονται ως θύματα σε ό,τι και αν τους συμβαίνει και επιζητούν την προσοχή των άλλων, παίζοντας το «δράμα» τους.

Δε ζητούν ποτέ συγνώμη:  Πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα  και τα παρουσιάζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι τα πράγματα είναι έτσι, όπως τους συμφέρει. Επομένως, αν πιστεύουν ότι ποτέ δεν κάνουν λάθος, άρα δεν υπάρχει και λόγος, κατά την άποψής τους να ζητήσουν καμία απολύτως συγνώμη.

Σε κάνουν να νιώθεις άχρηστος: Οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά τους, την παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα της δικής σου, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει. Έτσι, μονίμως, ακούς τις κατηγορίες τους και σου τσαλαπατάνε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Νιώθεις ότι τίποτα δεν κάνεις σωστά και απογοητεύεσαι.

Όλα αυτά βλάπτουν όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική σου υγεία. Γιατί όταν έχεις στην καθημερινότητά σου να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους συμπεριφορές, αυτό σε αρρωσταίνει.

Τοξικοί άνθρωποι αντιμετώπιση

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι περιτριγυρίζεσαι και συναναστρέφεσαι με τοξικούς ανθρώπους, θα πρέπει να δράσεις άμεσα.

Βάλε όρια, ακόμη και αν αυτό σου δημιουργεί ενοχές: Πρέπει να βάλεις κάποια όρια και να ενισχύσεις την άμυνα σου απέναντι στις τοξικές συμπεριφορές, ακόμα και αν αυτό σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για τοξικούς γονείς. Αυτό θα σε προστατεύσει ιδιαίτερα, αν οι τοξικοί άνθρωποι αντιδρούν βίαια.

Μην συμμετέχεις στο «δράμα» τους: Επειδή οι τοξικοί άνθρωποι μονίμως παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα, παραφουσκώνουν τα γεγονότα και περιμένουν από εσένα να τους λυπηθείς και να ρωτήσεις λεπτομέρειες, αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να αντισταθείς στην περιέργειά σου και να αρκεστείς σε λίγες πληροφορίες μόνο και μόνο για τα τυπικά. Έτσι, δε θα τους δώσεις την ευχαρίστηση να σε χειριστούν όπως θέλουν.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην θέλεις να πιστέψεις και να παραδεχτείς ότι κάποια κοντινά σου πρόσωπα φέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Να θυμάσαι:

Η απομάκρυνση των τοξικών ανθρώπων από τη ζωή σου, δεν είναι μια πράξη σκληρότητας, αλλά μια πράξη αυτοφροντίδας.

Τοξικοί άνθρωποι, Και πώς να τους αντιμετωπίζετε χωρίς να δηλητηριάζεστε

Πώς να αναγνωρίσουμε τους «τοξικούς» ανθρώπους; Πώς να προστατευτούμε από την αρρώστεια που μας εκτοξεύουν; Πώς να θέσουμε όρια και φραγμό στην τοξική τους επίδραση; Πώς να τους απομακρύνουμε από τον ορίζοντά μας, χωρίς να δηλητηριαστούμε; Ένα βιβλίο κλειδί για όσους έχουν την ανάγκη να αγαπήσουν επιτέλους τον εαυτό τους!

 

Για όσους θέλουν να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να απαλλαγούν από ανθρώπους που βλάπτουν την υγεία τους, ψυχική και σωματική, τα βιβλία για τις τοξικές σχέσεις έχουν τις εξηγήσεις για όλα.

Δες βιβλία για τοξικές σχέσεις.

Το καλάθι μου
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0