Επικοινωνία: 2311 260 260

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

Ο λογαριασμός μου
e-schooling.gr logo

Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50€

Οι κούκλες για το κουκλοθέατρο είναι άψυχα αντικείμενα έως ότου ζωντανέψουν από την ικανότητα του ερμηνευτή-κουκλοπαίκτη. Υπάρχουν πολλά είδη κούκλας κουκλοθέατρου ανάλογα με το σκοπό που θέλει να πετύχει ο κουκλοπαίκτης. Η κούκλα γίνεται ηθοποιός και δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ζωής μέσω χειρονομίας, κίνησης, ήχου και χρώματος.

Μια παράσταση κουκλοθέατρου είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Το κοινό όλων των ηλικιών χαίρεται να ταξιδεύει σε αυτόν το φανταστικό κόσμο!

Το μέγεθος και ο τύπος της κούκλας καθορίζεται από το είδος της παράστασης του κουκλοθέατρου. Εξαρτάται αν οι χαρακτήρες είναι ανθρώπινοι ή αφηρημένες έννοιες. Αν έχει σχεδιαστεί για ενήλικες ή παιδιά, αν η σκηνή είναι μεγάλη ή μικρή. Επίσης, παίζει ρόλο, αν το σενάριο είναι κωμικό, φανταστικό ή παραμύθι και αν το περιεχόμενο είναι κλασικό ή ιστορικό.

Οι κουκλοπαίκτες μπορεί να κινούν μόνο τα γυμνά χέρια τους ή τα αντικείμενα που κρατούν, αλλά τις περισσότερες φορές χειρίζονται κατασκευασμένες κούκλες.

Είδη κούκλας κουκλοθέατρου

Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ κούκλας για το κουκλοθέατρο:

Οι μαριονέτες

Είναι σκαλισμένες από ξύλο και βαμμένες με χρώμα. Συνδέονται  με σχοινιά που καταλήγουν σε ένα ξύλο ή μία ράβδο που ελέγχει το κέντρο βάρους. Ο κουκλοπαίχτης βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο επίπεδο σε σχέση με τη σκηνή συνήθως.

Οι γαντόκουκλες

Αποτελούνται γενικά από ένα κοίλο κεφάλι και ένα υφασμάτινο κοστούμι στη βάση του λαιμού. Είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν το χέρι και το αντιβράχιο. Είναι από τις πιο δημοφιλείς και ευέλικτες. Είναι σαν γάντι που φοριέται πάνω από το χέρι. Συνήθως, ο δείκτης χρησιμεύει για να κουνάει το λαιμό, ενώ ο αντίχειρας και το μεσαίο δάχτυλο κινούν τα χέρια της κούκλας. Μπορούν να κατασκευαστούν από απλά, καθημερινά αντικείμενα είτε συμπαγή (ξύλο, πλαστικό) είτε εύκαμπτα (ύφασμα, αφρώδες ελαστικό, λατέξ). Πολλά είναι περίτεχνα, με όμορφα γλυπτά πρόσωπα και υπέροχα κοστούμια.

Οι κούκλες ράβδου

Πιο εύκολα παρατηρούνται από απόσταση. Είναι μεγαλύτερες από τις άλλες κούκλες. Στηρίζονται σε μία κεντρική ράβδο για το σώμα και άλλες δύο πιο μικρές για τα χέρια. Ο κουκλοπαίχτης τις χειρίζεται κουνώντας άλλες βοηθητικές ράβδους που είναι προσκολλημένες στα άκρα της κούκλας. Είναι πολύ διάσημες στην Άπω Ανατολή.

Οι κούκλες σκιών

Εμφανίστηκαν αρχικά στην Ανατολή, είναι οι γνωστές μας φιγούρες από το θέατρο σκιών. Είναι επίπεδες, αδιαφανείς ή χρωματιστές διαφανείς, συνήθως από πλαστικό. Στο πίσω μέρος έχουν λεπτές ράβδους και το κοινό τις βλέπει πίσω από μια κάθετη επιφάνεια υφασμάτων, που φωτίζεται από έναν προβολέα ή έντονο φως από πίσω.

Δαχτυλόκουκλες

Είναι σαν μικρές θηκούλες που η κάθε μία μπαίνει σε ένα δάχτυλο του χεριού. Απεικονίζουν διάφορους χαρακτήρες και κινούνται ανάλογα με τις κινήσεις των δαχτύλων του κουκλοπαίχτη.

Κούκλες ομοιώματα

Συνήθως είναι τόσο μεγάλες όσο το μισό ενός κανονικού ενήλικα. Ο κουκλοπαίχτης κρατάει από πίσω την κούκλα-ομοίωμα και προσποιείται ότι αυτή μπορεί να μιλήσει κάνοντας έτσι έναν διάλογο.

Υλικά κούκλας

Οι κούκλες για το κουκλοθέατρο μπορούν να φτιαχτούν από απλά, καθημερινά υλικά. Τα υλικά μπορεί να είναι πολλών ειδών: ύφασμα, χαρτόνι, σφουγγάρι, ξύλο και μέταλλο, καλαμάκια, κλωστές, τσόχα, χάντρες, κορδέλες, κουμπιά, πηλό, βαμβάκι. Οι κουκλοπαίκτες πειραματίζονται συνεχώς με νέα σχέδια και είδη.

Βέβαια, υπάρχουν και έτοιμες κούκλες για το κουκλοθέατρο, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εξοικονομήσει χρόνο από την κατασκευή τους και να αφιερωθεί περισσότερο στη διαδικασία προετοιμασίας μίας παράστασης!

Στο κατάστημά μας μπορείς να βρεις:

 

Δωρεάν μεταφορικά άνω των 50€
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0