Γιατί τα σχολικά λεωφορεία είναι κίτρινα;
25/05/2023
Γιατί τα σχολικά λεωφορεία είναι κίτρινα;

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε. Κάποια παιδάκια θα πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο, άλλα θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Άλλα θα πάνε στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς τους και άλλα κάπου κοντά είτε στη δουλειά  των γονιών είτε στη γειτονιά της γιαγιάς. Άρα θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μπουν σε σχολικό λεωφορείο. Τα περισσότερα παιδάκια ενθουσιάζονται με αυτή την ιδέα! Αναρωτήθηκε, όμως, ποτέ κανείς, γιατί όλα τα σχολικά λεωφορεία έχουν χρώμα κίτρινο;

Πρώτον, το καθαρό κίτρινο είναι το χρώμα του λεμονιού. Τα σχολικά λεωφορεία, όμως, δεν έχουν ακριβώς το χρώμα του λεμονιού. Το χρώμα των σχολικών λεωφορείων είναι μια μείξη μεταξύ κίτρινου και πορτοκαλί, όπως το χρώμα του φρούτου mango.

 

Γιατί τα σχολικά λεωφορεία έχουν αυτό το χρώμα;

 

Το κίτρινο χρώμα και όλες οι αποχρώσεις του είναι αυτό που τραβά την προσοχή  περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Ακόμη και όταν κάποιος κοιτάζει ευθεία  μπροστά, μπορεί να δει ένα κίτρινο αντικείμενο που δεν είναι μπροστά του  πολύ νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο χρώμα, ακόμα και από το κόκκινο.

Οι επιστήμονες το περιγράφουν ως εξής: “Η πλευρική περιφερειακή όραση για  την ανίχνευση των κίτρινων αντικειμένων είναι 1,24 φορές μεγαλύτερη από  την ανίχνευση των κόκκινων.” Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι τα χρώματα όπως το κίτρινο ή το  πρασινωπό-κίτρινο είναι πιο ορατά στο ανθρώπινο μάτι υπό συνθήκες χαμηλής  ορατότητας σε σύγκριση με το κόκκινο. Αν υπάρχει ομίχλη ή οποιουδήποτε είδους  κακοκαιρία, οι οδηγοί θα εξακολουθούν να βλέπουν πολύ καλύτερα τα κίτρινα  οχήματα από οποιοδήποτε άλλο. Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω εικόνα.

 

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

 

Σχετικό περιεχόμενο

Παιδικά βιβλία για τα μέσα μεταφοράς/οχήματα

Παιδικά βιβλία για την κυκλοφοριακή αγωγή

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!