Ιαπωνικά κόμικς manga – Τι είναι και πώς διαβάζονται
30/05/2022
ιαπωνικα κομικς manga

Ένα ιδιαίτερο είδος στα κόμικς είναι τα ιαπωνικά κόμικς manga (μάνγκα). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όχι μόνο σε παιδιά εφηβικής ηλικίας, αλλά και σε ενήλικες που λατρεύουν αυτό το είδος.

Τι είναι τα ιαπωνικά κόμικς manga

Τα ιαπωνικά κόμικς είναι ένα είδος ιαπωνικών εικονογραφημένων βιβλίων και ονομάζονται manga. Manga στα ιαπωνικά σημαίνει γελοιογραφίες ή τυχαίες / παράξενες εικόνες.

Τα manga αναπτύχθηκαν από την ανάμειξη ουκίγιο-ε (που σημαίνει εικόνες του επιπλέοντος κόσμου και είναι ένα είδος ξυλογραφίας και ζωγραφικής που γνώρισε άνθηση τον 17ο έως τον 20ο αιώνα στην Ιαπωνία) και δυτικής τεχνοτροπίας ζωγραφικής, και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα Ουκίγιο-ε ήταν έργα τέχνης προσιτά στο ευρύ κοινό γιατί μπορούσαν να παραχθούν μαζικά. Προορίζονταν αρχικά για αστούς που δεν ήταν αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν ένα αυθεντικό πίνακα. Τα αρχικά θέματα ήταν παραστάσεις από τη ζωή της πόλης, σκηνές διασκέδασης, αθλητές του σούμο και φημισμένοι ηθοποιοί. Αργότερα, η θεματολογία επικεντρώθηκε στα τοπία.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ο όρος manga αναφερόταν στα κόμικς, παρόλο που στη Ιαπωνία αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει παιδικά κινούμενα σχέδια. Η αντίστοιχη αγγλική λέξη (κόμικ) είναι ο περισσότερο χρησιμοποιούμενος όρος.

Δύσκολα μπορεί να θεωρηθούν ισοδύναμα με τα αμερικανικά κόμικς, αφού τα manga είναι πολύ σημαντικότερο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας από ότι τα κόμικς για την αμερικανική.

Χαίρουν σεβασμού τόσο σαν τέχνη όσο και σαν μια μορφή λαϊκής λογοτεχνίας. Όπως και τα αμερικανικά κόμικς, έτσι και τα manga έχουν υποστεί κριτική τόσο για το μεγάλο βαθμό βίας όσο και για διάφορα σεξουαλικά θέματα, που φιλοξενούν στις σελίδες τους.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη προσπάθεια ούτε θέσπιση νόμου, για να περιορίσει τη θεματολογία των manga (εξαίρεση: Απαγορεύεται η πώληση σε μεγάλο βαθμό απρεπούς υλικού). Αυτού του είδους η ελευθερία επέτρεψε στους δημιουργούς να φτιάξουν manga για κάθε ηλικία και για πάρα πολλά θέματα.

Τι είναι αυτό που κάνει τα manga να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα

Τα manga έχουν ιδιαιτερότητες στην τεχνοτροπία. Συνήθως, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις γραμμές παρά στη μορφή. Η αφήγηση και η τοποθέτηση των καρέ διαφέρουν από τα δυτικά κόμικς. Τα καρέ διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ενώ το σχέδιο μπορεί να φαίνεται πολύ ρεαλιστικό ή πολύ “παιδικό”, συχνά παρατηρείται ότι οι χαρακτήρες μοιάζουν “δυτικοποιημένοι” ή ότι έχουν μεγάλα μάτια. Το τελευταίο έχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό των manga .

Πώς διαβάζονται τα ιαπωνικά κόμικς manga

Η ανάγνωση: Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα manga διαβάζονται ανάποδα. Δηλαδή από πάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς τα αριστερά. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από τα βιβλία του υπόλοιπου κόσμου. Κάθε σελίδα είναι χωρισμένη σε καρέ και ξεκινάμε την ανάγνωση από πάνω δεξιά, μετά αριστερά και κατεβαίνουμε προς τα κάτω, αλλά πάλι από δεξιά προς τα αριστερά.

μανγκα κομικς

Το φόντο παίζει ρόλο στη χρονολογική σειρά των γεγονότων. Μερικές φορές στο manga υπάρχουν εικόνες σε μαύρο φόντο. Αυτό υποδηλώνει ότι τα εν λόγω γεγονότα έλαβαν χώρα στο παρελθόν.  Μπορεί να ξεκινάει από μαύρο φόντο στην κορυφή έως ανοιχτό γκρι ή λευκό στο κάτω μέρος. Έτσι αντικατοπτρίζεται η χρονική μετάβαση από τα γεγονότα του παρελθόντος στο παρόν.

Τα συναισθήματα των ηρώων είναι εμφανή από την έκφραση του προσώπου, αλλά και από άλλες λεπτομέρειες, όπως η έντονη σκίαση στα μάγουλα, στα μάτια ή στο στόμα των ηρώων.

Τα συννεφάκια διαλόγων μπορεί να έχουν διαφορετική μορφή.

Η συνηθισμένη στρογγυλεμένη μορφή είναι ένα σημάδι ότι ο χαρακτήρας μιλά με έναν ήρεμο τόνο, ίσως ελαφρώς υψηλότερο ή χαμηλότερο από το συνηθισμένο. Μερικές φορές αυτά τα συννεφάκια είναι άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτήρας θα ήθελε να πει κάτι, αλλά δεν μπορεί να βρει τις λέξεις ή είναι πολύ μπερδεμένος. Αν έχει σχήμα σγουρού σύννεφου μπορεί επίσης να υποδηλώνει έναν ήσυχο αναστεναγμό ανακούφισης.

Αν το συννεφάκι έχει αιχμηρές γωνίες, σημαίνει κάτι δυνατό και απροσδόκητο: ένα επιφώνημα έκπληξης, μια κραυγή, έναν απότομο τρομακτικό ήχο. Όλα αυτά προσθέτουν συναισθηματική φόρτιση στην ιστορία ενός manga.

Πολλά manga κόμικς έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν από εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό ικανοποιώντας τους λάτρεις του είδους σε όλο τον κόσμο.

Μπορείς να βρεις manga comics στο κατάστημά μας.

Διάσημες σειρές Manga Comics

Demon slayer

κόμικς manga demon slayer

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (鬼滅の刃, Kimetsu no Yaiba, “Blade of Demon Destruction”είναι μια ιαπωνική σειρά manga που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τον Koyoharu Gotouge. Ακολουθεί τον έφηβο Tanjiro Kamado, ο οποίος προσπαθεί να γίνει δαιμονοφόνος αφού η οικογένειά του σφαγιάστηκε και η μικρότερη αδερφή του, Nezuko, μετατράπηκε σε δαίμονα. Κυκλοφόρησε στο περιοδικό shōnen manga της Shueisha Weekly Shōnen Jump από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Μάιο του 2020, με τα κεφάλαιά του να συγκεντρώνονται σε 23 τόμους tankōbon. Έχει εκδοθεί στα αγγλικά από τη Viz Media και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε από τη Shueisha στην πλατφόρμα Manga Plus.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, τα manga comics Demon Slayer είχαν πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα σε κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εκδόσεων, καθιστώντας το την ένατη σειρά manga με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Επίσης, ήταν το manga με τις περισσότερες πωλήσεις το 2019 και το 2020. Τόσο το manga όσο και η προσαρμογή του σε anime έχουν λάβει κριτικές. Η σειρά anime έχει λάβει πολλά βραβεία και θεωρείται ένα από τα καλύτερα anime της δεκαετίας του 2010. Το 2020, το franchise Demon Slayer δημιούργησε εκτιμώμενα ετήσια έσοδα από πωλήσεις 1 τρισεκατομμυρίων ¥ (8,75 δισεκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας ένα από τα franchise πολυμέσων με τα υψηλότερα εισοδήματα όλων των εποχών.

Ιστορία 

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία της εποχής Taishō, όπου μια μυστική κοινωνία, γνωστή ως Demon Slayer Corps, διεξάγει έναν μυστικό πόλεμο ενάντια στους δαίμονες για αιώνες. Οι δαίμονες είναι πρώην άνθρωποι που μετατράπηκαν σε δαίμονες από τον Muzan Kibutsuji κάνοντας ένεση με το δικό του αίμα και τρέφονται με ανθρώπους και διαθέτουν υπερφυσικές ικανότητες όπως υπερδύναμη, δυνάμεις που μπορούν να αποκτήσουν οι δαίμονες που ονομάζονται “Blood Demon Art” και αναγέννηση. Οι δαίμονες μπορούν να σκοτωθούν μόνο εάν αποκεφαλιστούν με όπλα κατασκευασμένα από ένα κράμα γνωστό ως Nichirin, με ένεση με δηλητήριο που εξάγεται από λουλούδια wisteria ή εκτεθούν στο φως του ήλιου. Οι δολοφόνοι των δαιμόνων, από την άλλη πλευρά, είναι εξ ολοκλήρου άνθρωποι. Ωστόσο, χρησιμοποιούν ειδικές στοιχειώδεις τεχνικές αναπνοής, γνωστές ως “Styles Αναπνοής”, οι οποίες τους δίνουν υπεράνθρωπη δύναμη και αυξημένη αντίσταση, βοηθώντας τους να πολεμήσουν ενάντια στους δαίμονες. Οι ισχυρότεροι δολοφόνοι των δαιμόνων είναι γνωστοί ως Χασίρα και κερδίζουν αυτόν τον βαθμό είτε σκοτώνοντας ένα μέλος των Δώδεκα Κιζούκι (τους δώδεκα ισχυρότερους δαίμονες υπό τον Μουζάν) είτε σκοτώνοντας πενήντα δαίμονες μετά από πολλές φορές κατάταξη.

Βρες τη σειρά βιβλίων Demon slayer στο κατάστημα μας

Jujutsu Kaisen

jujutsu kaisen manga comics

Το Jujutsu Kaisen (呪術廻戦) είναι μια ιαπωνική σειρά manga που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τον Gege Akutami. Κυκλοφορεί σε σειρά στο περιοδικό shōnen manga της Shueisha Weekly Shōnen Jump από τον Μάρτιο του 2018, με τα κεφάλαιά του να συλλέγονται και να δημοσιεύονται σε 21 τόμους tankōbon από τον Δεκέμβριο του 2022. Η ιστορία ακολουθεί τον μαθητή λυκείου Yuji Itadori καθώς εντάσσεται σε μια μυστική οργάνωση των μάγων Jujutsu για να εξοντώσει μια ισχυρή κατάρα που ονομάζεται Ryomen Sukuna, του οποίου ο Yuji γίνεται ο οικοδεσπότης. Το Jujutsu Kaisen είναι η συνέχεια του Akutami’s Tokyo Metropolitan Curse Technical School, που κυκλοφόρησε στο Jump GIGA του Shueisha από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2017, που αργότερα συλλέχθηκε σε έναν τόμο tankōbon, με τον αναδρομικό τίτλο Jujutsu Kaisen 0, τον Δεκέμβριο του 2018.

Το Jujutsu Kaisen έχει άδεια κυκλοφορίας στην αγγλική γλώσσα στη Βόρεια Αμερική από τη Viz Media, η οποία έχει δημοσιεύσει το manga σε έντυπη μορφή από τον Δεκέμβριο του 2019. Η Shueisha δημοσιεύει τη σειρά στα αγγλικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Manga Plus.

Ιστορία

Στο Jujutsu Kaisen, όλα τα ζωντανά όντα εκπέμπουν ενέργεια που ονομάζεται Καταραμένη Ενέργεια (呪力, Juryoku), η οποία προκύπτει από αρνητικά συναισθήματα που ρέουν φυσικά σε όλο το σώμα. Οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν αυτή τη ροή στο σώμα τους. Ως αποτέλεσμα, χάνουν συνεχώς την Καταραμένη Ενέργεια, με αποτέλεσμα τη γέννηση των Curses (呪い, Noroi), μιας φυλής πνευματικών όντων των οποίων η πρωταρχική επιθυμία είναι να βλάψουν την ανθρωπότητα. Αυτές οι κατάρες εμφανίζονται ως φρικιαστικά τέρατα.

Βρες τη σειρά βιβλίων Jujutsu Kaisen στο κατάστημα μας

Πηγή πληροφοριών για τα Demon Slayer :Wikipedia

Πηγή πληροφοριών για τα Jujutsu Kaisen :Wikipedia

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!