Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει
07/05/2021
Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

Τα μωρά επικοινωνούν από τη γέννηση, μέσω ήχων (κλάμα, πάγωμα, τσίμπημα), εκφράσεις του προσώπου (επαφή με τα μάτια, χαμόγελο, μορφασμό) και χειρονομίες / κινήσεις του σώματος (κινούμενα πόδια με ενθουσιασμό ή αγωνία, και αργότερα, χειρονομίες σαν να δείχνουν) .Οι δεξιότητες επικοινωνίας των παιδιών αυξάνονται αλματωδώς στα πρώτα χρόνια της ζωής. Τα ηλικιακά όρια ανάπτυξης ομιλίας, όμως, είναι απλώς μια κατευθυντήρια γραμμή και διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Έτσι, όταν ένα παιδί «καθυστερεί» να μιλήσει, πολλοί γονείς ανησυχούν και αναρωτιούνται: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

Αν και το παιδί σας πιθανότατα θα καλύψει τις γλωσσικές δεξιότητες κάποια στιγμή, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ για να ενθαρρύνετε την ομιλία και να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

  • Διαβάστε μαζί

Το να διαβάζετε μαζί με το παιδί σας όσο πιο πολύ γίνεται καθημερινά , είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τη γλωσσική του ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά αποκτούν πιο πλούσιο λεξιλόγιο, όταν οι γονείς τους διαβάζουν βιβλία με εικόνες και παραμύθια. Και όταν διαβάζουν τουλάχιστον ένα βιβλίο την ημέρα, εκτίθενται σε 1.400.00 περισσότερες λέξεις μέχρι να πάνε στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο σε σχέση με τα παιδιά που δεν τους διαβάζουν βιβλία οι γονείς.

Μπορείς να δεις: Βιβλία για μωράΒιβλία για παιδιά 1-2 ετών, Βιβλία για παιδιά 2-3 ετών

  • Μιλήστε του όσο πιο πολύ γίνεται

Το ότι ένα παιδί δε μιλάει, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μη του μιλάτε, επειδή δε μπορεί να σας απαντήσει. Όσο περισσότερο εκφράζεστε και του μιλάτε, τόσο πιο γρήγορα θα μιλήσει. Επίσης, οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, θα την περιγράφετε. Για παράδειγμα, την ώρα που ετοιμάζετε το φαγητό του, θα περιγράφετε τι ακριβώς κάνετε εκείνη τη στιγμή. Εννοείται με απλές λέξεις και σύντομες φράσεις για να μπορεί να κατανοεί αυτά που ακούει.

  • Μην του μιλάτε «μωρουδίστικα»

Μπορεί να είναι χαριτωμένο να χρησιμοποιείτε τις αστείες μωρουδίστικες λέξεις των μικρών παιδιών, αλλά δε χρειάζεται να τις επαναλαμβάνετε και εσείς, γιατί έτσι το παιδί θεωρεί ότι αυτές είναι οι σωστές λέξεις και έτσι θα πρέπει να τις εκφράζει. Αντιθέτως, χωρίς να μπαίνετε στη διαδικασία να το διορθώνετε, απλώς θα επαναλαμβάνετε τη σωστή λέξη για να μαθαίνει.

  • Ονομάστε τα αντικείμενα

Όταν ένα παιδί θέλει κάτι και δε μπορεί να το πει, απλά το δείχνει με το δάχτυλο. Τότε, λοιπόν, δεν του το δίνεται απλώς, αλλά πρώτα ονομάζεται και πώς λέγεται για να το βοηθήσετε να το ακούσει πολλές φορές, να το μάθει και τελικά να το πει μόνο του την επόμενη φορά.

  • Μην χρησιμοποιείτε οθόνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε οθόνες και κινητά σχετίζεται με καθυστέρηση ομιλίας. Το παιδί θα πρέπει να αλληλεπιδρά με άλλους και όχι να κάθεται απλώς παθητικό μπροστά σε μία οθόνη. Αν για κάποιο λόγο αυτό είναι ανέφικτο, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά όχι πάνω από μία ώρα την ημέρα για παιδιά 2-5 ετών και πολύ λιγότερο για μικρότερα παιδιά.

  • Χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικές κάρτες ανάπτυξης ομιλίας και παιχνίδια για λογοθεραπεία

Υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια για λογοθεραπεία που προάγουν τη γλωσσική επικοινωνία μέσα από ευχάριστες εικόνες και δραστηριότητες που θα ωθήσουν το παιδί να μάθει να μιλάει, να ξεκινάει μία συζήτηση, να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτες ανάπτυξης ομιλίας που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού μέσα από τη ζωντανή εικονογράφηση.

  • Παίξτε παιχνίδια ρόλων

Τα παιχνίδια ρόλων για παιδιά είναι ο κατάλληλος τρόπος για να παρακινήσετε την ομιλία του παιδιού. Μπορείτε να στήσετε μαζί ένα υποτιθέμενο σκηνικό και να αναλάβει ο καθένας ένα ρόλο, κάνοντας αναπαράσταση από καθημερινές δραστηριότητες και διαλόγους. Για παράδειγμα, μπορείτε να παριστάνετε ότι είσαστε στο σούπερ μάρκετ για ψώνια ή ότι είστε στην τάξη του παιδικού σταθμού.

Μία πρόταση που θα σας βοηθούσε πάρα πολύ είναι να διαβάσετε τα παρακάτω βιβλία

Βοήθησέ με να μιλήσω

Βοήθησέ με να μιλήσω

Με απλό τρόπο και με σαφήνεια η καταξιωμένη λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια Ευγενία Στεφανάκη εξηγεί τις βασικές έννοιες που αφορούν την ομιλία και περιγράφει τι αναμένεται από κάθε παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του σε σχέση με τον λόγο. Στη συνέχεια αναλύει τις προγλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί ώστε να μπορέσει να μιλήσει και περιγράφει τους τρόπους που κάθε φροντιστής μπορεί να το βοηθήσει. Καταγράφει ακόμα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το παιχνίδι και οι καθημερινές ρουτίνες στη γλωσσική ανάπτυξη. Μέσα από πολλά παραδείγματα, στρατηγικές και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει πράξη ο κάθε γονιός ή φροντιστής στην καθημερινότητα, το βιβλίο αυτό βοηθά ώστε να ενθαρρύνουμε στο μέγιστο τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και να φτάσουμε μεθοδικά στον τελικό μας στόχο:
Να μιλήσει!

Δες το βιβλίοΒοήθησέ με να μιλήσω

Οδηγός για σωστή άρθρωση

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΡΘΡΩΣΗ

Στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει όλους εκείνους τους γονείς και ειδικούς, να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με την άρθρωση, αλλά κυρίως τους κλινικούς φοιτητές και λογοθεραπευτές.
Μέσα στις σελίδες του θα συναντήσει κανείς πληροφορίες για τον τρόπο που αρθρώνονται τα γράμματα της ελληνικής γλώσσας, πληροφορίες για την ηλικία κατάκτησης αυτών, ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας και πολλές άλλες για κάθε γράμμα ξεχωριστά, καθώς και μικρά παιδικά ποιήματα για την αρθρωτική εμπέδωση των φωνημάτων. Αξίζει εδώ να αναφερθεί η εξαιρετική εικονογράφηση, που καθιστά κάθε σελίδα «ταμπλό» σε ένα παιχνίδι φθόγγων και λέξεων.

Δες το βιβλίο Οδηγός για σωστή άρθρωση

 

Σχετικό περιεχόμενο

Πως γίνεται η λογοθεραπεία

Βιβλία λογοθεραπείας για παιδιά

Εκπαιδευτικά παιχνίδια λογοθεραπείας

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!