Η ιστορία του παιδικού σταθμού
24/05/2023
Η ιστορία του παιδικού σταθμού

Ο πρώτος παιδικός σταθμός ιδρύθηκε από τον Friedrich Froebel πριν από 180 χρόνια στη Γερμανία. Ονομάστηκε Kindergarten, που σημαίνει Παιδικός Κήπος, ο κήπος των παιδιών.  Ήταν το πρώτο οργανωμένο σύστημα προσχολικής εκπαίδευσης. Ο Froebel θεωρούσε ότι τα παιδιά είναι λουλούδια που μπορούν μέσα στο σύνολο να ανθίσουν.

Αρχικά, ήταν εκτός νόμου από τη Γερμανία, γρήγορα, όμως, εξαπλώθηκε στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ο παιδικός σταθμός του Froebel επηρέασε τον αμερικανικό πολιτισμό μέσω της αρχιτεκτονικής (Frank Lloyd Wright, Buckminster Fuller), τις οργανώσεις (NEA, ACEI, National Louis University, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ) και διασημότητες (Charles Dickens, HG Wells και Helen Keller). Επίσης, σχετίζεται με τη βιομηχανία σχολικών προμηθειών (Milton Bradley, JL Hammett)και την επιρροή στις εκπαιδευτικές μεθόδους της  Maria Montessori, του Rudolf Steiner (Waldorf) και Reggio Emilia.

Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι η ιστορία του παιδικού σταθμού εξηγεί την προέλευση της χτένας από καουτσούκ τσέπης και το τραγούδι  γενεθλίων «Happy Birthday», το πιο αναγνωρισμένο ηχητικό κομμάτι στον κόσμο. Πολλά κλασικά παιχνίδια είναι το άμεσο αποτέλεσμα των υλικών του παιδικού σταθμού.

Στο παρακάτω trailer παρουσιάζεται μια πρωτοβουλία από το historyofkindergarten.com για μία επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία του παιδικού σταθμού, από το Froebel μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να παρακολουθήσουμε την προέλευση της προσχολικής παιδείας, της παιδείας με βάση το παιχνίδι και του πώς πολλοί παιδικοί σταθμοί εγκατέλειψαν αυτή την προσέγγιση στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο πολιτισμικός αντίκτυπος του έργου του Froebel είναι τεράστιος και με τη χρήση νέων συνεντεύξεων με κορυφαίους ερευνητές στους τομείς της εκπαίδευσης, της ιστορίας, του σχεδιασμού, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της ψυχολογίας, μπορεί να γίνει γνωστός τελικά ο αντίκτυπος του παιδικού σταθμού.

Συμπέρασμα

Θα κλείσουμε αυτό το άρθρο με τα τελευταία λόγια του trailer <<Η ιστορία του παιδικού σταθμού μας δείχνει πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε>> Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι ο παιδικός σταθμός, αλλά λίγοι γνωρίζουμε την ιστορία του.

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!