Παράσταση κουκλοθέατρου: τι προσφέρει στα παιδιά
25/05/2023
Παράσταση κουκλοθέατρου: τι προσφέρει στα παιδιά

Ένας κόσμος φανταστικού παιχνιδιού γεννιέται, όταν το παιδάκι σας παίζει με κούκλες για το κουκλοθέατρο ή παρακολουθεί μία παράσταση κουκλοθέατρου. Γιατί, όμως, είναι σημαντικό και τι προσφέρει στα παιδιά;

 

Σκοπός του κουκλοθέατρου

Το κουκλοθέατρο θεωρείται ιδανικό μέσο για την παρουσίαση ηθικών μηνυμάτων σχετικά με παιδικές ανησυχίες, όπως ο εκφοβισμός. Χρησιμοποιείται επίσης ως παιγνιοθεραπεία και αποτελεί ασφαλή τρόπο για τα «ψυχικά τραυματισμένα» παιδιά, ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν τους φόβους τους. Φυσικά, προσφέρει και ψυχαγωγία και διασκέδαση σε ενήλικες και παιδιά.

Το κουκλοθέατρο, είναι ένα παιχνίδι ρόλων. Ιδανικό για μικρά παιδιά. Για να είναι τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είναι πολύ ξεχωριστό. Συνδυάζει τη διασκέδαση και την ανάπτυξη σε πολλούς τομείς. Η ιστορία του ξεκινάει πολλές χιλιάδες χρόνια πριν και είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

 

Παράσταση κουκλοθέατρου: τι προσφέρει στα παιδιά;

Τα παιδιά, ειδικά αυτά που είναι προσχολικής ηλικίας εκτός από το να παρακολουθήσουν μία παράσταση κουκλοθέατρου, έχουν την ευκαιρία ακόμα και να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία μέσα στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό.

Τα οφέλη που αποκομίζουν αφορούν τους εξής τομείς ανάπτυξης:

Ανάπτυξη λόγου, αφηγηματικής και γλωσσικής ικανότητας

Τα παιδιά αξιοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Μπορούν να αφηγηθούν ξανά και ξανά διάφορες ιστορίες χρησιμοποιώντας τις κούκλες. Έτσι, μαθαίνουν να ξεκινούν μία συζήτηση.

Το παιχνίδι με κούκλες τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην ομιλία, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μάθουν να ακούνε τους άλλους.

Γνωστική ικανότητα

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν διαλόγους και ιστορίες ή να αλλάξουν το σενάριο μίας ήδη γνωστής υπόθεσης. Αυτό ενισχύει τη δημιουργικότητά τους, που έχει ανεκτίμητη αξία.

Ικανότητα μνήμης

Η μνήμη των παιδιών αναπτύσσεται και βελτιώνεται, ειδικά, όταν πρέπει να αφηγηθούν ξανά και ξανά μία γνωστή ιστορία διατηρώντας και τη σωστή σειρά των γεγονότων.

Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Οι ιστορίες περιλαμβάνουν αρχή, μέση και τέλος με κάποιο είδος «προβλήματος» που χρειάζεται επίλυση.

Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Τα παιδιά «υιοθετούν» νέες προσωπικότητες. Εξετάζουν διαφορετικές προοπτικές καθώς και ανακαλύπτουν νέες ιδέες για τη δική τους προσωπικότητα.

Είναι ευκολότερο να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι ρόλων με τις κούκλες. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για αυτά που είναι πιο συνεσταλμένα ή επιφυλακτικά.

Είτε νιώθουν συναισθήματα απογοήτευσης, άγχους, ενθουσιασμού ή φόβου, οι κούκλες βοηθούν τα παιδιά να τα εκφράσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Μερικές φορές το παιχνίδι ρόλων με κούκλες απαιτεί έναν ενήλικα για να βοηθήσει στην επεξεργασία των πληροφοριών. Για παράδειγμα, το παιχνίδι ρόλων είναι ανεκτίμητο για καταστάσεις που περιλαμβάνουν τον τρόπο διαχείρισης του εκφοβισμού.

Επίσης, το κουκλοθέατρο καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με το χαρακτήρα της κούκλας και να μπουν στη θέση της, κάτι που βοηθάει και καλλιεργεί την ενσυναίσθηση μέσα από το παιχνίδι ρόλων.

Κινητική ανάπτυξη

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί γαντόκουκλες ή δαχτυλόκουκλες αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα. Οι μεγαλύτερες κούκλες, όπως οι μαριονέτες ή τα ομοιώματα, απαιτούν περισσότερο την ικανότητα της αδρής κινητικότητας. Αλλά ακόμη και η χρήση της κούκλας ράβδου απαιτεί ειδικό χειρισμό από το βραχίονα και το χέρι.

Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι από τη στιγμή που έχει τόσα πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη των παιδιών, δε θα πρέπει να χάνουμε ευκαιρία για να παρακολουθήσουν τα παιδιά μας μία παράσταση κουκλοθέατρου.

Για αυτό το λόγο και οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας δίνουν μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία που χρειάζεται για να κάνουν κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό. Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχει εμπερία πάνω σε αυτό το αντικείμενο, υπάρχουν βιβλία για το κουκλοθέατρο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε οι παιδαγωγοί είτε και οι ίδιοι οι γονείς που θέλουν να κάνουν μία παράσταση κουκλοθέατρου στο σπίτι και να ψυχαγωγήσουν τα παιδάκια τους.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!