Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας
27/07/2020
Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με εργασίες όπως το γράψιμο, τη σχεδίαση και τη ζωγραφική ή τη χρήση ψαλιδιού, ίσως έχει καθυστέρηση στη λεπτή κινητικότητα. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας έχει μεγάλη σημασία και για αυτό το λόγο πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί.

Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας

Όλοι χρησιμοποιούμε λεπτές κινητικές δεξιότητες για να κάνουμε μικρές κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις έρχονται τόσο φυσικά στους περισσότερους ανθρώπους που συνήθως δεν τις σκεφτόμαστε. Ωστόσο, οι λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι πολύπλοκες. Περιλαμβάνουν τις συντονισμένες προσπάθειες του εγκεφάλου και των μυών και βασίζονται στις αδρές κινητικές δεξιότητες που μας επιτρέπουν να κάνουμε μεγαλύτερες κινήσεις.

Κάποιες φορές, όμως, υπάρχει δυσκολία στους λεπτούς χειρισμούς των χεριών από κάποια παιδιά και πρέπει να γνωρίζουμε πότε αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα και συγκεκριμένα ποιες δεξιότητες πρέπει να έχουν κατακτήσει τα παιδιά σχετικά με την λεπτή κινητικότητα ανά ηλικία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε.

Μερικά παιδιά δυσκολεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συνεχιζόμενο πρόβλημα με τις κινητικές δεξιότητες μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραχής του αναπτυξιακού συντονισμού (DCD), στην οποία οι άνθρωποι μερικές φορές αναφέρονται ως δυσπραξία. Τα παιδιά με δυσγραφία, μια διαφορά μάθησης που επηρεάζει τη γραφή, μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Αιτίες καθυστέρησης στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πάντα τι προκαλεί αυτά τα λεπτά κινητικά προβλήματα, αλλά πιθανές αιτίες μπορεί να είναι:

  • Πρόωρη γέννηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αργών μυών.
  • Αυτισμός
  • Γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Down.
  • Διαταραχές των νευρομυϊκών (νεύρων και μυών), όπως μυϊκή δυστροφία ή εγκεφαλική παράλυση.
  • Αναπτυξιακά προβλήματα, όπως ο αυτισμός.
  • Κινητικές αναπηρίες/ τύποι κινητικών αναπηριών: Μειωμένη δύναμη του δακτύλου, του βραχίονα και του πυρήνα.
  • Γνωστικές καθυστερήσεις
  • Προβλήματα όρασης
  • Πολλαπλή σκλήρυνση.

Θεραπεία

Μερικές καθυστερήσεις λεπτής κινητικότητας επιλύονται από μόνες τους με την εξάσκηση δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας ή με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια λεπτής κινητικότητας, που θα βελτιώσουν την κατάσταση του παιδιού.

Επομένως ένα παιδί μπορεί απλά να κατακτήσει τη λεπτή κινητικότητα αργότερα από άλλα παιδιά στην ηλικία του. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει εργοθεραπεία ή λογοθεραπεία για να αξιολογήσει και να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες. Ο εργοθεραπευτής μπορεί να καταλάβει πότε ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία.

Εάν κάποιο άλλο πρόβλημα προκαλεί την καθυστέρηση, ο γιατρός πιθανότατα θα παραπέμψει το παιδί σε έναν ειδικό – για παράδειγμα, έναν παιδονευρολόγο. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της καθυστέρησης.

Πρόληψη

Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας έχει πολλές αιτίες, γνωστές και άγνωστες, επομένως είναι δύσκολο να τις αποτρέψουμε. Είναι πάντα χρήσιμο να δοθούν σε ένα παιδί ευκαιρίες να εξασκήσει κινητικές δεξιότητες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν τις δεξιότητες αυτές με δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας ή και με εκπαιδευτικά παιχνίδια λεπτής κινητικότητας. Δώστε στα παιδιά πολλές πιθανότητες να παίξουν, να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα και να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες με τη βοήθειά σας.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι και για άλλα παρόμοια και χρήσιμα θέματα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας.

Οι επιλογές σου0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια αγορών